maanantai 21. lokakuuta 2013

21.10.2013 ”Terveyden perintö”

Tämä kuva intiaanin haudasta, on myös symbolinen jutun aiheeseen liittyen.


Tämän käsitteen toi minulle isäntäperheeni Nina LA:ssa. Minusta se oli niin hyvä ajatus, että sitä kannattaa pohtia vähän pidempään. Useimmilla meistä on lapsia ja niillä joilla ei vielä ole, saattaa joskus olla. Millaisen perinnön jätämme lapsillemme.  Millaisen perinnön jätämme kansakuntana ja millaisen yksilöinä?

Kanadassa esiintyi sana ”Heritage” eli perintö lukuisia kertoja eri tilanteissa.  Ajatuksena niissä oli, että säilytettäisiin se perintö tuleville sukupolville, säilytettäisiin ja vaalittaisiin.  Ennen kaikkea luonto, metsät, lohet, joet….. Meillä  Suomessa näyttää olevan, että olemme jättämässä seuraaville sukupolville perintönä suunnattoman valtionvelan.  Mitä muuta jätämme?  Mitkä ovat ne arvot yhteiskunnallisesti, jotka haluaisin jättää perintönä  tuleville sukupolville?  Turvallinen yhteiskunta, jossa arvota ja asenteet olisivat elämää ja terveyttä suojelevia, puolustavia ja jossa lähimmäisistä välitettäisiin mutta ei opetettaisi vastuuttomiksi?  Jos kansakunnasta suuri osa sekoilee viikonloput ja osa vielä viikotkin enemmän tai vähemmän humalassa, ei varmaankaan voi syntyä pääsääntöisiä olosuhteita turvalliseen elämiseen.

Entä yksilönä, mikä on minun ”terveyden perintö”.  Henkisesti ja fyysisesti terve ihminen osaa huolehtia itsestään ja vanhempana tämä on mielestäni tärkein asia mitä voi olla. Siis se, että voi jättää lapset luottavaisena maailmaan tietäen, että he kykenevät huolehtimaan itsestään.
-Jos  juon toistuvasti itseni humalaan, tilaan jossa käyttäytymiseni ei ole normaalia, näytän lapsilleni elämisen mallia, joka on kaukana  ”terveyden perinnöstä”.  Olen nykyään aivan varma, että puolustettaisiinpa alkoholin käyttöä millä tahansa argumentilla, ei sitä alun alkaen ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi. Kyllä se on kaikin puolin niin vahingollista.  Jos siis juon viinaa lasteni nähden tai jos he näkevät sen juomisen seuraukset, olen välittämässä sitä epäterveyden perintöä seuraavalle sukupolvelle. Samoin se erittäin laajalle levinnyt  ”Fiilistely” alkoholin, viini, oluen, siiderin juomisesta, se on osa sitä massiivista asennekasvatusta alkoholin käytön edistämiseen ja sen hyväksymiseen. Se on epäterveen perinnön aktiivista vaalimista.  Jos haluamme muuttaa asenteita,  sen täytyisi lähteä mahdollisimman monista meistä ja ulottua kaikkialle. Ei enää lomakuvia, joissa pääosassa koreilee oluttuoppi tai kuohuviinipullo. Sallin sen kyllä kaikille, jotka osaavat siitä nauttia, mutta sen myynninedistäminen on tarpeetonta ja mielestäni osana sitä alkoholimyönteisen asenneilmaston ylläpitämistä.  Jos ihmiset todella tajuaisivat  sen surun ja murheen, mitä viina tuo tullessaan, ei sen viinankäytön markkinointi niin kauheasti kiinnostaisi.
Terveyden perintöön toki kuuluu paljon muuta. Listaanpa muutamia alle, voitte omalta kohdaltanne miettiä ja täydentää sitä; siis millaisen terveyden perinnön todella haluaisitte jättää lapsillenne.
-Liikunta.  Makaanko sängyllä illat katsoen televisiota ainoana liikuntana matka jääkaapille tai kärppäotteluun käristemakkaraa syömään?  Kyllä ne vanhemmat ovat jossakin vaiheessa lapsen tärkeimpiä opettajia ja jos oma esimerkki on tärkein. Jos isän ja äidin viikoittaiseen elämänrytmiin kuuluu säännöllisesti lenkille lähtö ja kuntosalikäynnit, kyllä ne jäävät sinne lapsen ja nuoren tietoisuuteen pysyvästi.
-Terveelliset ruokailutavat; On aivan tavallista, että vanhemmat korostavat lapsilleen jossakin vaiheessa aamupuuron terveellisyyttä ja terveellisiä kouluruokia. Jos oma syöminen on mitä sattuu, niin viestintä on silloin ristiriitaista. Kysyä voi, kumpaa lapsi uskoo? Sitä, mitä vanhempi sanoo vai sitä, mitä vanhempi tekee. Monet meistä sanovat ta ovat sanoneet, kuinka paljon olisivat valmiita tekemään lastensa puolesta!  Niin, lasten puolesta kai ei pitäisi tehdä mitään, antaa heidän tehdä itse, mikä heidän kuuluu tehdä. Muttamitä lasten takia tekemiseen tulee, turha kai siitä on puhua, mitä tekisi. Tekee, tässä tapauksessa näyttää omilla ruokailutottumuksillaan ne terveelliset ruokailutavat.

Tupakointi; Tämäkin asia on tutkimuksissa todettu useaan otteeseen. Vanhempien tupakointi ennakoi  lasten tupakointia paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin tupakoimattomuus.

-Liikalihavuus;  Ajattelen, että viinan jälkeen toinen kansantappaja.  Sekin ongelma varmaan hoidetaan ”huomenna” niin kuin alkoholiongelmakin. Tässä asiassa voisi mennä peilin eteen. Näytänkö siltä, miltä haluaisin lapseni näyttää saavutettua minun ikäni? Todennäköisesti hän näyttää siltä. Sitten liikalihavuuden kohdalta sama asia kuin viinan kohdalta. Ongelma näyttää pahenevan ajan kanssa. Jos kiloja on kertynyt kymmenen liikaa viimeisen viiden vuoden aikana, niin seuraavan viiden vuoden aikana niitä kertyy vähintään samaan tahtiin kuin tähänkin asti.  Onko tämä se terveyden perintö, jonka haluan jättää lapsilleni? Kaikki hurskastelupuheet ovat turhaa sananhelinää jos teot ja toiminta, oma elämä on jotakin muuta.

-Terve ja tasapainoinen käyttäytyminen, ihmissuhteet; Tässä onkin tosi iso pala purtavaksi enkä siihen nyt ala paneutumaan. Mutta yleisesti, onko oma käyttäytyminen perhettä, lapsia ja lähimmäisiä kohtaan sellaista, minkä haluaisin jättää lapsilleni perinnöksi.  Ajatukseni mukaan ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu fyysinen ja henkinen hyvinvointi ja  molemmat ovat sidoksissa toisiinsa. Henkiseen hyvinvointiin liittyy keskeisenä asiana ihmissuhteet, vuorovaikutus läheisien ihmisten kassa, anteeksi pyytäminen, anteeksi antaminen, oikea rakastamaan opettelu, läheisyyden osoittaminen, välittäminen, huolehtiminen, avun pyytäminen ja vastaanottaminen….. Millaisen perinnön näissä asioissa jätän.

Entä millaiset pisteet annan itselleni terveyden perinnöstä? Tosi huonot.  Jos jonakin esimerkkinä voisi käyttää, niin pääsääntöisesti huonona esimerkkinä. Se ei vain tässä tapauksessa lohduta yhtään. Tosiasia on kuitenkin että kukaan meistä ei voi menneelle mitään. Tälle päivälle voin. Tänään en juo, tänään en polta tupakkia, tänään koitan syödä hyvin,  tänään venyttelen ja hoidan lihashuoltoa, tänään pyydän anteeksi, jos loukkaan jotakuta. Tänään koitan elää ihmisiksi.

Millaisen terveyden perinnön sinä jätät?2 kommenttia:

Movielunatic kirjoitti...

Olen pohtinut samoja asioita!

http://www.youtube.com/watch?v=e9bAmEnZP3k

Ahti Auno kirjoitti...

Katsoin linkkisi. Hyvä huomata, että en ole ajatusteni, en ainakaan kaikkien, kanssa yksin.