lauantai 12. lokakuuta 2013

12.10.2013 Alkoholi stressinpoistajana.

Aurinko laskee Coloradojoella.
'

Kuinka monta kertaa elämässäni olen kuullut viittauksia tähän suuntaan ja kuinka monta kertaa olen itse niin aikoinaan sanonut. Lähes jokainen on kuullut  lauseita tyyliin, ”että täytyy nollata” viikon ahkeroinnin synnyttämä stressi tai ”kyllä minä olen tämän ansainnut”-tyyliin.  Yleinen käsitys siitä, että alkoholi ”rentouttaa” ja poistaa stressiä kuulostaa minusta hyvin vahvalta.  Miten sitten todellisuudessa on?

Tosiasiallisessa mielessä alkoholi vaikuttaa keskushermostossa lamaannuttavasti ensimmäisenä siihen osaan, jossa on itsesuojeluvaisto  ja toiminnan harkintakyky. Alkoholi ei siis ”rentouta” vaan lamaannuttaa osan aivotoiminnasta pois pelistä. Mitä enemmän viinaa, sitä enemmän lamaannusta. Jos sitä viinaa ottaa tarpeeksi, niin jopa pikkuaivot lamaantuvat ja hengitys pysähtyy. Tämä lamaantuminen poistaa estoja, pidäkkeitä. Siis itsesuojeluvaisto katoaa ja usein myös lähimmäisten suojeluvaisto katoaa.  Jos näin ei olisi, niin ainakin kaksi kolmasosaa vankiloista voitaisiin sulkea heti. Tämä ei ollut huuli, se on tosiasia.  Yhdysvalloissa 67 % vangeista on vankilassa päihteiden takia,  Suomessa minulle kerrotun mukaan enemmän.  Olen mm. keskustellut ystävällisen nuoren miehen kanssa vankilassa, oli siellä henkirikoksen takia, jota itse ei muistanut tehneensä.
Siitä stressinpoistosta yksilön kannalta. Jyväskylässä tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisten strerssihormoonitaso on korkeimmillaan  lauantaina iltapäivällä keskimäärin. Niillä, jotka käyttävät alkoholia  stressihormoonitaso ei juuri laske  viikonloppuna ja on hyvin korkeana maanantaina, juuri silloin, kun pitäisi mennä levänneenä  töihin. Liikuntaa harrastavilla raittiilla ihmisillä maanantai on hyvä työpäivä, mitään ”maanantaiongelmaa” ei ole.  Alkoholi nostaa tutkitusti henkilökohtaista stressihormoonitasoa joka kerta kun sitä käyttää.
Jos runsas alkoholinkäyttö jatkuu pitkään, silloin tulee mukaan kaikki muu sen alkoholinkäytön mukanaan tuomat vaikeudet. ”Joimme voittaaksemme pelon pettymykset ja masennuksen”. Kuitenkin juuri juomalla pelko, pettymykset ja masennus lisääntyvät.  Alkoholi hävittää aivoista  mielihyvää tuovia välittäjäaineita, joita sitten pyritään keinotekoisesti korvaamaan  pillereillä. Näiden käytöstä ollaan monta mieltä, joka tapauksessa on varmaa, että ne eivät toimi yhdessä alkoholin kanssa. Alkoholi  särkee läheiset ihmissuhteet, tuo ongelmia töissä, raha-asioissa, terveydessä…. . Siis mitä enemmän alkoholia sitä enemmän stressiä. Asiassa on vielä lisäksi suurta yksilöllistä vaihtelua. On ihmisiä, jotka tulevat väkivaltaisiksi jo pienestä alkoholimäärästä ja niiden tekojen  jälkipyykissä sitä stressiä piisaa!

Miten sitten ympäristön kanssa? Alkoholin vähäinen käyttö ei useimmiten aiheuta isoa stressiä juuri muille kuin lapsille ja koirille!  Molemmat ovat niin herkkiä, että jo yhden kahden oluen juominen riittää muuttamaan aikuisen käyttäytymisen hermostuttavan erilaiseksi kuin selvin päin. Sen sijaan isompi alkoholinkäyttö näkyy ja kuuluu ihmissuhteissa. Aamuöiset perheneuvottelut humalapäissään ei ole todellakaan stressittömiä itselle, puolisolle, lapsille tai naapureille.  Ensi- ja turvakoteja ei taitaisi paljo tarvita jos alkoholia ei olisi? Entä terveyskeskusten viikonloppupäivystykset? Kaksi kolmasosaa potilaista siellä on päihteiden takia.  Olen itse ollut siellä asiakkaan kanssa, joka tarvitsi minun lisäkseni vierelleen kaksi turvamiestä ja siitä  huolimatta repi tippansa pois monta kertaa ja lopuksi karkasi.  Työnantaja menettää lukuisia työtunteja viinan takia ja sovitut työt jäävät tekemättä, stressiä ilman muuta.  Alkoholi aiheuttaa lukuisia sairauksia ja merkittävä myötävaikuttava tekijä vielä useammassa, epäilemättä erittäin paljon stressiä.

Minun loppupäätelmäni on, että alkoholista puhuminen stressinpoistajana on täysin absurdia, järjenvastaista.  Minulle ja läheisilleni alkoholi on aikoinaan aiheuttanut todella paljon stressiä. Eikä sen hallittu käyttökään täysin stressitöntä ole.  Siispä kaikille; Stressitöntä viikonloppua ja siten stressitöntä maanantaitakin!


Ei kommentteja: