torstai 7. marraskuuta 2013

7.11.2013 Raittius on luonnollinen olotila!


Raportoi juopoista kuskeista!

Tein yllättäen merkillisen havainnon.  Minä ja monet muut kaltaiseni ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta käytä alkoholia, joudumme perustelemaan lukuisia kertoja miksi emme juo viinaa. Toki  minulla on hyvät perusteet, erittäin hyvät ja niin uskon on muillakin. Nyt yllättäen tajusin, että eihän siinä ole oikein mitään järkeä, että minä perustelen miksi en käytä kaikkien ihmisten ihmiskeholle ja mielle vahingollista ainetta. Päihteettömyyshän on ihmisen luonnollinen olotila. Keskushermoston turruttaminen liuotinaineella tai millä muulla hyvänsä, sehän se on luonnotonta ja sitä pitäisi perustella! Ei minun eikä kenenkään muunkaan joka alkoholia ei käytä.
Minua asia ei enää vaivaa, ei ole vaivannut pitkään aikaan. Mutta tiedän, että monille raittiutensa alkuvaiheessa olevalle kyseessä on iso juttu. Menitpä mihin tahansa tilaisuuteen, jossa alkoholia tarjoillaan, niin kyllä siellä joku on innokkaasti tyrkyttämässä ja pahimmillaan suureen ääneen kyselemässä, että miksi sinä et juo. ”Kyllähän sinä nyt lasillisen voit ottaa”… tyyliin. Ajattelen, että aivan kuten juova alkoholisti hakeutuu kaltaistensa seuraan niin monet muutkin ihmiset haluavat kaikkien muiden juovan sitä viinaa, että voisi sitten paremmalla omallatunnolla itsekin sitä lipittää.  Ärsyttää, kun joku on ”muka niin hyveellinen”, että ei sitä viinaa juo. ”Tiukkapipo”, mikä lie. En sano tätä syyttäen, olen itse yhtä syyllinen asiaan kuin kuka tahansa muu. Nyt kuitenkin ajattelen, että ei kenenkään pitäisi joutua puolustelemaan tai selittelemään juomattomuuttaan. Tuo tyrkyttäminen saattaa pahimmillaan olla kuolemaan johtava teko. Jos kyseessä on alkoholisti joka sen takia retkahtaa, niin mikä tahansa retkahdus voi olla viimeinen. 

Minulla ja monella muulla raittiilla ihmisellä on hyvin ehdoton suhtautuminen alkoholin nauttimiseen. Ja kyseessä ei ole tosiaankaan ainakaan minun kohdallani tiukkapipoisuudesta, kyse on itsesuojeluvaistosta. Tiedän tapauksia, joissa uusi kierre on saanut alkunsa hyvin vähäisestä määrästä alkoholia, teelusikallinen Egina forsea flunssaan tai yskänlääkettä annostusohjeen mukaan. En käytä mitään, korostan en mitään, millä sotkisin pääni. En yskänlääkettä, en mitään lääkkeitä, jotka sotkevat pääni,… En syö ainakaan tietäen ruokia, joiden valmistukseen on käytetty alkoholia, en juo alkoholittomia oluita, kotikalaa, simaa, … Näidenkin osalta voin sanoa, että  kokemukseni mukaan, sellainen joka niitä on harrastanut, on yleensä vaihtanut väkevämpiin nopeaa tahtia.  Olin ystäväni kanssa tilaamassa jäätelöannosta. Annoksen loppuvaiheessa näimme, että niihin lorautettiin pullosta jotakin. Kysyimme, että  mitä se oli ja vastaus oli jotakin likööriä, mutta aivan ”pieni tippa”. Piti käydä kova väittely, että saimme uuden annoksen (maksoimme kyllä sen toisenkin) ilman sitä ”aivan pientä tippaa”.  En tiedä omalta kohdaltani, mikä on se raja, mikä laukaisee fyysisen riippuvuuden, enkä todella halua sitä testata.  Toivon, että muidenkaan ei tarvitsisi sitä testata.
Laitanpa tähän vielä yhden asian tämän aiheen ympäriltä, nimittäin ehtoollisen.  Minä en vuosikausiin käynyt ehtoollisella ehtoollisviinin takia. Sitäkin on vähäinen määrä, mitta kuten sanoin, en halua asiaa testata ja olen aivan varma, että minun  Jumalani tämän hyväksyy.  Sitten ajattelin, että jos vain nostan viiniastiaa suuni lähelle juomatta tai koskematta viiniin. Kuulin kuitenkin että sekin voisi olla ongelma, koska kyseessä on siunattu viini, voiko sitä kaataa viemäriin? Asialle pitäisi kuulemani mukaan olla jokin käsimerkki, että siinä alttarilla ei tästä asiasta kovin suurta hulabaloota nousisi, mutta ei ole ilmeisesti ehtoollisviinin jakajilla kovin laajasti tiedossa.
Miksi nyt tällainen asia.  Eräs raitis alkoholisti oli juuri käynyt päihdetyötä tekevän ”paikan” tilaisuudessa, jossa oli tarjoiltu viinakarkkeja, kertomatta edes, että kyseessä oli viinakarkit.  Jälkeenpäin oli selvinnyt, että ajatuksena oli kuulemma testata, paljonko alkometri heilahtaa viinakarkin jälkeen.  Minun mielestäni järjetöntä touhua, jossa asianomainen ei todellakaan ole ollut tehtäviensä tasolla.  Mitä jos joku raitis alkoholisti retkahtaa sen takia ja retkahduksen seurauksena juo itsensä hengiltä ?  Suomessa taitaa virallinen  alkoholipolitiikka olla ”kohtuukäyttöön” opastamista. Ts, juokaa niin paljon että siitä ei koidu yhtään haittaa yhteiskunnalle?  Kyllä minäkin olen sillä kannalla, että tavallisia ihmisiä tulisi opastaa kohtuullisuuteen ja vieläpä pitää sitä kohtuutta kohtuullisena.  Hoitoon taitaa hakeutua tuskin  yhtään henkilöä, jolle kohtuus enää onnistuisi ja siksi siitä puhuminen on moraalitonta.  Se vain pitkittää lopullista ratkaisua, ellei sitten lopullisena ratkaisuna pidetä itsensä hengiltä juomista.  Please ! Älkää ihmiset tyrkyttäkö viinaa kenellekään, joka  sitä  ei halua ottaa, olipa hänen syynsä mikä hyvänsä.2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän voisi kommentoida vaikka että.. joku voi alkoholia voi aivan hyvin juoda vain maun vuoksi. Nautinto siitä mausta, ei humaltumisesta. Harmillista sinänsä että montaa ei voi ottaa ilman sivuvaikutuksia.


En itsekään nauti kaksin käsin ryyppäämisestä, mutta ilman alkoholia vaikkapa kalja ei maistuisi yhtään miltään.

Ymmärrän hyvin sen että kaikki ei voi sitä tippaakaan ottaa, ja se on täysin OK. Halusin vain nyt tuoda tämänkin puolen esille, kun asiat usein esitetään mustavalkoisesti, juodaan joko TÄYSILLÄ tai ei YHTÄÄN - välimuotojakin löytyy.

Onnea matkaan.

Ahti Auno kirjoitti...

Olen samaa mieltä siitä, että on pajon ihmsiä, joiden alkoholinkäytöstä ei ole huomautettavaa ja soisinkin heidän olevan mukana päihteiden väärinkäytön tai liikakäytön vähentämistä tavoittelevassa työssä. Olen moneen kertaan todennut, että se olisi kaikkien etu.