tiistai 12. marraskuuta 2013

12. 11.2013 Itsemääräämisoikeutemme?

Etelän hetelmiä!


Tartuinpa vaikeaan aiheeseen.  Ne kolme asiaa,  joita yritän opetella, ovat; välttää muiden arvostelua, tulkintaa  ja  opettamista silloin kun sitä ei pyydetä.  Tämä viimeinenkin kohta, opettaminen?  Olen toiminut opettajan tehtävissä  kaikkiaan kuusi vuotta, onhan se vaikeaa olla opettamatta!
Suomalainen yhteiskunta on viimeiset vuosikymmenet korostanut ihmisen itsemääräämisoikeutta ja yksilöllisyyttä.  Jopa niin pitkälle, että vanhemmille ei aina kerrota heidän omien lastensa asioista vaikka heidän kulunsa kyllä kelpaavat maksamaan.  Tästä yksilöllisyyden ja itsemääräämisoikeuden korostamisesta on syntynyt tilanne, jossa yhteisöllisyys ja yhdessä toimiminen on vähentynyt verrattuna entisiin aikoihin.  Mutta kun ihminen on laumaeläin, tästä on seurauksena lukuisia ongelmia. Yhtenä niistä yksinäisyys, yksilöllisyys on vaihtunut yksinäisyyteen.  Itselläni on viime vuosina ollut etuoikeus toimia monessakin yhteydessä ihmisten kanssa ja siten voida paremmin.
Palaan tuohon itsemääräämisoikeuteen.  Koska matkani tarkoitus on herätellä ajattelemaan  päihteiden käyttöä ja toivottavasti liikuntaakin puhun siis siitä.  Monet ajattelevat, että se on jokaisen oma asia, juoko, vai eikö juo ja jos juo, niin kuinka paljon juo.  Sama koskee tietenkin tupakointia.  Puolustetaan yksilön valinnanvapautta ja sitä, että alkoholin saatavuus pitäisi olla jopa vielä helpompaa kuin se tänään on.  Kerronpa tarinan jonka minulle kertoi taho, jota pidän luotettavana.   Joku Englantilainen perusti Intiaan  koulun ongelmanuoria varten.  Siis sellaisille ihmisille, jotka eivät enää kelvanneet mihinkään muuhun paikkaan huonon käytöksensä vuoksi. Kun nuori tuli sisäoppilaitostyyliseen oppilaitokseen, hänelle annettiin yksi ohje.  Saat tehdä mitä haluat, opiskella tai olla opiskelematta aivan rauhassa kenenkään häiritsemättä.  Ainoa ehto on, että suot muille saman mahdollisuuden.   Tämähän tarkoitti mm. sitä, että oppitunneilla ei saanut häiriköidä, jos niihin osallistui, koska se loukkasi muiden vapautta opiskella rauhassa.  Hyvinkin häiriintyneet nuoret alkoivat ottaa osaa opiskeluun suhteellisen lyhyessä ajassa.

Palataan nyt sitten siihen alkoholiin. Jos  samaa periaatetta noudatettaisiin alkoholin suhteen niin sehän merkitsisi aika paljon! Toisin sanoen, juo niin paljon kuin sinua huvittaa kunhan se ei häiritse muiden elämää.  Sinun lastesi ei tarvitse nähdä sinun juovan tai olevan juovuksissa. Sinun juomisesi ei häiritse millään tavalla  puolisosi tai naapureidesi elämää.   Sinä et aiheuta vaaraa liikenteessä tai muutoinkaan alkoholin takia. Sinä juot niin vähän, että siitä ei aiheudu terveydellisiä haittoja, jotka tulevat yhteiskunnan maksettavaksi.  (Selvennyksenä totean, että toki haluan, että kaikkien hoitoa tarvitsevat ja haluavat tulisi hoitoa saada). Viimeaikoina tupakki on joutunut todella tiukan kohtelun alaiseksi.  Mm parveketupakoinnin on todettu häiritsevän naapuria. Aivan samantyylisin perustein taloyhtiössä voitaisiin kieltää alkoholin nauttiminen kotona. Minulle on ainakin ollut paljon enemmän haittaa  humalassa tappelevasta naapurista kuin kenenkään tupakoinnista. On pitänyt jopa  miettiä, että onko hengenlähdöstä kysymys vai mistä.  Lisäksi silloin, jos alkoholia käytetään omien lasten nähden, kyseessä on kasvatustapahtuma; näin aikuiset toimii, näin sinäkin sitten juot, kun olet aikuinen. Mutta jos se sinulta onnistuu nätisti ja suhteellisen harmittomasti, onnistuuko se lapsiltasi. Joka on juttujani seurannut, on varmaankin havainnut, että minä en ole osannut oikealla tavalla alkoholia käyttää, siis muita häiritsemättä. Nyt osaan, kun en tänään käytä  ollenkaan. 
Suurimman  murheen alkoholi aiheuttaa läheisille, isille, äideille, puolisoille, lapsille,….  Ajatellaan äitiä ja isää, jotka joutuvat kantamaan kuolemaansa saakka sen tiedon, että lapsi on humalapäissään tappanut jonkun. Tai hänet on tapettu. Tai yksinkertaisesti niitä unettomia öitä, joita lukemattomat äidit ja isätkin tänäänkin viettävät, odottaessaan levottomana nuoren palaavan alkoholipitoisista riennoistaan kotiin.  ”Kyllä ihmisellä on oikeus pieneen määrään onnea tässä elämässä”.  Kuinka monen onni tänäänkin viedään kun yksilönvapautta käytetään humalan hankkimiseen.
Siis on turhaa puhua omista yksilönvapauksista, jos samaan aikaan polkee muiden yksilönvapauksia.Ei kommentteja: