maanantai 18. marraskuuta 2013

18.11.2013 ”Polkupyäränpotkijat”


18.11.2013  ”Polkupyäränpotkijat”
 
Tulomatkalta Veracruz:in halki.
Tuo otsikko tuli mieleeni erään viisaan opettajani vertauksesta. Hän kertoi, että on kolmenlaisia ihmisiä; sellaisia, jotka potkivat polkupyörän nurin. Sellaisia, jotka kulkevat nurin potkitun pyörän ohi  siitä välittämättä.  Ja sellaisia, jotka nostavat nurin potkitun pyörän ylös.   Onko niin, että niitä nurin potkijoita on tosiasiassa aika vähän mutta ikävä kyllä niitä ylösnostajiakin taitaa olla aika vähän.  Sehän kuvaa välinpitämättömyyttä tai asennetta, annetaan muiden hoitaa asia.
Minulla on pääsääntöisesti tunne, että minä olen aika yksin tämän alkoholiasenneilmaston muuttamisyrityksissä.  Tämän asian suhteen on vielä paljon pahempi tilanne kuin tuossa polkupyöräjutussa. Siihen alkoholimyönteiseen asenteiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen osallistuu paljon suurempi joukko ihmisiä kuin polkupyörien potkimiseen.  Jopa alkoholiin liittyvien vitsien kertomisella rakennetaan mielikuvaa, että tolkuttoman kännin jälkeen kyseessähän on vain muiden mielestä huvittava, koomisia piirteitä sisältävä krapula.  Miksei näin tehdä rintasyövästä, se tappaa ihmisiä paljon vähemmän kuin alkoholi. Kai siitäkin saisi vitsin väännettyä jollakin sairaalla tavalla?

Koitan taas kerran valaista asiaa esimerkillä ja otan tuon toisen asian, eli tupakan vertailukohteeksi.  Olen valmis puolustamaan kantaani millä tahansa foorumilla, että alkoholin terveyshaitat Suomessa ovat vähintään kymmenkertaiset tupakkaan nähden.  Kysynkin, kuinkahan moni pitäisi tänä päivänä sopivana ottaa lomakuvan, jossa kuva-alasta peittäisi  puolet savukeaski, ts se olisi pääroolissa ja kertoisi, että tätä täällä nyt possutellaan ja nautitaan lomasta.  Oluen kanssa näin tehdään.  Kuinka moni ottaa iloisen juhlakuvan jossa juhlaväellä on kaikilla savuke kädessä ja puhaltelevat posket pullollaan savupilviä !  Miten sopivana pitäisitte, että aamu- TV:n ruokaohjelma päättyisi siihen, että  TV-kokki esittelisi savukemerkkejä ja kertoisi, mikä savuke tai jos kyseessä olisi juhla-ateria, mikä sikari erityisesti sopisi tämän aterian jälkeen nautittavaksi!!!!! 

Useimmilla ihmisillä tuntuu olevan sellainen asenne, että alkoholi ei ole MINULLE ongelma, siksi voin sitä käyttää juuri niin kuin haluan, puhua siitä niin kuin haluan ja esitellä sitä aivan niin kuin haluan. Kukaan ei saa siihen puuttua.  Tupakoitsijat tietävät valtaosa, että tupakki on epäterveellistä enkä juuri ole tavannut tupakoivaa ihmistä, joka olisi erityisesti markkinoinut sen käyttöä muutoin kuin esimerkillään.  Alkoholilla on aivan käsittämättömän erilainen poikkeusasema tässä suhteessa.  Tupakka on karsittu elokuvista pois, sitä ei näy juuri missään. Kotimaisissa saippuaoopperoissa sen vähän mitä niitä olen seurannut, istutaan kapakassa tuon tuostakin alkuillasta.  

Alkoholi ei tarvitse minun eikä monen muunkaan  positiivista mielikuvamainontaa. Alla listaamani kaksitoista asiaa, jotka hetken miettimällä laitoin ylös. Olisi  niitä voinut olla jokin toinenkin määrä.

Kaksitoista asiaa alkoholista.

 1. Alkoholi on ihmisen elimistölle myrkky.
 2. Alkoholin ”terveysväittämät” ovat alkoholiteollisuuden masinoimia ja mahdolliset myönteiset ominaisuudet jossakin suhteessa ovat olemattomat kielteisiin nähden. Sama kuin väittäisi tupakointia terveelliseksi, koska tupakinsavu saattaa karkottaa hyttysiä.
 3. Alkoholi  aiheuttaa osalle ihmisiä hengenvaarallisen riippuvuuden johon sisältyy sekä fyysinen riippuvuus että psyykkinen riippuvuus. Psyykkinen riippuvuus  aiheuttaa lasiin tarttumisen kerta toisensa jälkeen huolimatta äärimmäisen vakavista seurauksista. Fyysinen riippuvuus aiheuttaa sen, että vähäinenkin määrä alkoholia alkoholistin verenkierrossa aiheuttaa pakonomaisen, itsetuhoisen juomisen, vaikka ennakkosuunnitelmissa oli jotakin muuta.
 4. Alkoholi näyttää aiheuttavan myös ns. normaalille alkoholinkäyttäjälle vahvan sosiaalisen riippuvuuden.  Vaikka käyttäjä väittää, että ei ole riippuvainen alkoholista, hänen siitä luopuminen on myös erittäin vaikeaa ja pääosa käyttäjistä sulkee silmänsä ja korvansa kaikelta alkoholiin kuuluvalta kielteiseltä viestinnältä.
 5. Alkoholi tuhoaa keskushermostoa ja muutakin hermostoa. Pienikin määrä tuhoaa sitä,  kyseessä on vain eroavaisuus tuhoutumisen määrästä.
 6. Alkoholi aiheuttaa masennusta ja stressiä.
 7. Alkoholi suurin syy väkivaltarikoksiin.
 8. Alkoholi on suurin syy perheväkivaltaan.
 9. Alkoholi on suurin syy lasten huostaanottoon.
 10. Alkoholi on  pääasiallinen syy tai merkittävä vaikuttaja lukuisissa sairauksissa. Usein ajatellaan, että alkoholisairauksia ovat maksakirroosi, rasvamaksa ja haimatulehdukset.  Muut tappavat sairaudet ovat kuitenkin  erittäin merkittävä tekijä. Sydämen äkkipysähdykset, aivohalvaukset (eteisvärinän aiheuttama tukos aivoissa), viinakrampin aiheuttamat kuolemaan johtavat onnettomuudet,  lukuisat syöpälajit, itsemurhat (alkoholistilla n. 70-kertainen riski), sokeritauti,….
 11. Alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat kulut ovat luokkaa 10-kertaiset tuloihin verrattuna.
 12. Alkoholin aiheuttama inhimillinen kärsimys ja suru on käsittämättömän suuri. Tähän verrattuna tupakan aiheuttamat haittatekijät ovat minimaalisia. Valtaväestö ei ole kuitenkaan tupakkaan ”addiktoitunut” ja siksi se on saanut toisenlaisen kohtelun.3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Kieltämättä asenteet ovat kuten kirjoitat ja itse huomaan ajattelevani ja väliin myös toimivani paljolti samoin.
Saitpa minut ajattelemaan. .... matkasi ei ole turha. :)
t. Pekka

Ahti Auno kirjoitti...

Olen itse ollut pääosan elämääni tässä asiassa sokea. Kiitoksia kommentista, on mieluista havaita, että joku saa ajatuksistani jotain irti.

Anonyymi kirjoitti...

Kampanjoit Ahti hienon ja tärkeän asian puolesta! Kaltaisiasi ihmisiä tarvitaan, jotta ihmiset heräisivät ajattelemaan, että mihin kaikkeen heidän juomisensa vaikuttaa. Siunausta!