perjantai 6. syyskuuta 2013

6.9.2013 Burlington, Washingtonin osavaltio, USA

Merta Washingtonin osavaltiossa.

Aamulla sati vettä sen verran paljon, että jatkoin unia puoli seitsemään. Sade oli vähentynyt siihen mennessä kun pääsin liikkeelle, mutta sain ajaa kuitenkin sadekamppeet päällä pari tuntia. Otin ne pois vähän ennen Yhdysvaltojen rajaa.  Kun suunnittelin matkaa, Alaskan lentoa varatessani jouduin täyttämään verkossa sellaisen sähköisen maahantulolupa-asiakirjan. Itse asiassa sitä lentolippua ei voinut ostaa  ennen kuin tuo lupa oli hankittu. Maksoikin hieman. Siinä oli kuitenkin, että sillä saa olla maassa vain kolme kuukautta. Tiedustelin asiaa USA:n suomen  suurlähetystöstä, kerroin että tulen alaskaan, poistun kuukaudeksi Kanadaan ja sitten taas USA_n puolelle. Vastauksena oli, että voin tulla niitä kolmen kuukauden jaksoja useita eli kun tulen maahan taas toisen kerran, alkaa toinen kolmen kuukauden jakso. No, nämä rajaviranomaiset olivat eri mieltä, heidän mielestään minun olisi pitänyt käydä välillä Suomessa, että olisi taasen alettu laskemaan kolme kuukautta. Tämä oli hieman ongelmallista, en nimittäin ajatellut, että ehtisin välttämättä Alaskaan tulosta laskien kolmen kuukauden sisällä tästä maasta ulos.  Siinä nyt meni aikaa ja neuvottelua aika monen ihmisen kanssa, mutta viimein sain passiin leiman, että saan oleskella joulukuun 20 päivään asti tässä maassa. Siihen mennessä olen kyllä kaiken järjen mukaan jo ties missä. Niin, se todistus sen matkustusluvan haustakin olisi pitänyt olla mukana.  Mutta summa summarium, pääsin viimein rajalta läpi hyvän matkan toivotuksin. 
Alkumatkaan nähden olosuhteet ovat todella muuttuneet.  Nyt joudun töihin reitinvalinnan kanssa, väistelemään moottoriteitä, liikennettä on, ajoa kaupunkimaisissa olosuhteissa, ruokapaikkoja ja kahvipaikkoja on… Pyöräilijöitäkin on, muutama on käynyt jututtamassa. Oli yksi, joka oli ajanut tänne Kaliforniasta, hänellä oli tosin vaimo mukana, joka ajoi sellaista pyörillä liikkuvaa loistohotellia. Mutta kuitenkin.  Sitten oli yksi maestro, jolla oli erikoinen pyöränistuimen jousi,  olisi passannut minunkin istuimen alle, tosi kätevän näköinen värkki. Maksoi vain kuuleman 300 dollaria, joten en raaskinut ajaa kaverin pajaan, joka olisi ollut puolen mailin päässä.  (WWW.cirruscycles.com).

Maisemaa ehti päivään sattua monenlaista. Tasaista laakeaa peltoa, lehmiä, puhveleita, hevosia. Meren rannalla oli aika jyrkkäseinäistä kalliota ja todella isoja puita. Muutenkin oli mukavaa ajella meren rantaa, siitä kun on aika pitkä aika, kun sen olen viimeksi nähnyt. Päivä oli kaiken kaikkiaan aika kevyt, vaikka rajalla jonotuksen  kanssa sille mittaa kertyikin. Matkaa pyörän mittariin kertyi 120 km. Niin , sain minä mukavan viestinkin. Selitin hieman olotilojani coach:ille ja hän oli vastannut seikkaperäisin ohjein. Peli ei kuulemma ole vielä kokonaan menetetty. Nyt alan kuitenkin valmistautumaan yöpuulle motellissani. Ensimmäinen  paikka, mistä huonetta kysyin, sanoi 115+verot. Jatkoin matkaa ja löysin motellin, 55$, mutta pahalaisen ottivat 50$  kaniin sen varalle, josko sotkin huoneen niin huonoon kuntoon. Urputin kyllä kovasti, mutta ei auttanut. Katsotaan, saanko taalani aamulla takaisin. 

Ei kommentteja: