lauantai 14. syyskuuta 2013

14.9.2013 McMinnville

Tienvarren viiniviljelmä kertonee ilmaston olevan lämpimämpi kuin Syötteellä!


Päivät ovat jonkin aikaa olleet sään puolesta toistensa kaltaisia. Aamulla on sumu, joka sitten nousee ylemmäs ja viimein puolen päivän maissa hälvenee ja aurinko alkaa paistaa. Tänäänkin se paistoi sitten iltapäivällä tosi lämpimästi. Laitan oheen kuvan viiniviljelmästä, ehkä se antaa vihjettä siitä, millainen ilmasto tässä kohtaa mannerta vallitsee. Aamuinen matkani St Helens:istä Portlandiin sujui leppoisissa merkeissä jokilaakson suhteellisen tasaisella tiellä ja leveällä reunakaistalla.  Aivan kaupunkiin tullessani jouduin koukkaamaan navigaattorini ohjaamana hieman moottoritien puolelta, mutta pääsin sieltä nopeasti pois. Etsin sitä REI-kauppaa ja se löytyikin helposti. Kauppa oli liikkuvan ja retkeilevän ihmisen unelma, siellä oli kaikkea. Menin sinne hakemaan karttaa, siis sitä pyöräilijöille tehtyä erikoiskarttaa. Nämä kartat on toimittanut Adventure Cycling Assosiation, www.adventurecycling.org.  Minun luokseni tuli heti ihminen, joka kysyi, tarvitsenko apua. Löysimme yhden kartan alkumatkalleni rannikkoa pitkin. En sitä oikeastaan olisi tarvinnut, reitti siinä kohtaa on mielestäni aivan selvä.  Halusin kuitenkin tutustua karttaan ja ostin sen hintaan vajaa 15 euroa ja siinä on pyöräilyreittiä 407.5 mailia.  Lähdin pikaisesti liikkeestä pois, oli vaara kaikenlaisiin tarpeettomiin ostoksiin ja siten pyöräni painon lisäämiseen.

G-salea, ja backyard-salea näkyy kymmeniä, ellei satoja päivässä. Vastannee pihakirppistä!
Lähdin ulospäin kaupungista suuntana rannikolla Lincoln City. Laitoin jonkin lähemmän päämäärän navigaattoriini ja tapansa mukaan se ohjasi minut ilmeisesti kaupungin korkeimman ja jyrkimmän mäen kautta pikkuhiljaa helpommille teille rannikkoa kohti. Lähtipähän koneesta karstat, oli sen verran jyrkkää nousua.  Kun viimein pääsin päätielle, loppupäivä olikin taas helppoa ja leppoisaa ajelua.  Tuli minulla yhden sillan kohdalla sellainenkin kokemus, että yhdestä autosta tarjottiin Amerikkalaista värikästä haukkumasanastoa, kun olin reunakaistattomassa tien kohdassa lyhyen matkaa ajoradalla ja siten tukin osan toista kaistaa. En muista ennen saaneeni moista kohtelua, kerta näinkin. Voittopuolisesti on kuitenkin muistettava, että autoilijat ovat paljon kohteliaampia pyöräilijää kohtaan kuin Suomessa. 
Pysähdyin siis tähän McMinnville-kylään tai 32000 asukkaan kaupunkiin vain 101 km ajettuani. Se Portlandin läpiajo hidasti matkaani sen verran.  Portlandista Wikipedia kertoi asukasluvun olevan n. 550000 ja koko kaupunkiryppäässä n. 2  miljoonaa. Eli  Suomalaisittain iso kaupunki. Huomenna, jos Luoja suo, pääsen katsomaan Tyynen valtameren aaltoja.