keskiviikko 4. syyskuuta 2013

4.9.2013 Chilliwack

Yksi monista puuveistoksista Hope:ssa. Muistuttanee minua?


Hieno oivallus. Painoin tunneliin mennessä nappia ja molemmin päi  tunnelia vilkutti varoitusvalo; Pyöräilijä tunnelissa. 
Paikka on tässä Vancouverin lähimaastossa, noin 100 km päässä keskustasta! Ajelin tänne tänään 127 km:n  hyvin monipuolisen matkan. Alkumatka kauniissa kanjonimaisessa jokilaaksossa, jossa ohitin mm. ”Helvetin portiksi” nimetyn kosken. Paikalla oli 300 m pitkä gondolihissi, joka laskeutui ylhäältä tieltä alas kosken vastakkaiselle puolelle. Lueskelin levähdyspaikan tauluista, että pioneerit olivat ylittäneet kosken jossakin pystysuorilla seinämillä 30 m virran yläpuolella rimpuillen. Olen matkan aikana moneen kertaan miettinyt niitä ihmisiä, jotka ovat 1800 luvun puolella menneet senaikaisia kulkupelejä käyttäen kuukausia vievän matkan tuonne erämaahan toiveenaan löytää kultaa. Siellä on suunnaton määrä jokia ja koskia, mistä kaivaa ja etsiä. Miten saada matkalla ruokaa, joskus ehkä vettäkin. Vältellä karhuja … Kyllä tämä meidän elämä nykyään on melko helppoa. 

Niitä junia lappoi tänäänkin solkenaan. Jossakin paikassa oli niin  lähellä yläpuolella, että näin siinä junassa olevan lastina kivihiiltä.  Siis kivihiiltä, puuta, kaasua ja öljyä, siinä ainakin osa niistä luonnonvaroista, joita täältä hankitaan.  Täällä on jatkuvasti kylttejä, joissa puhutaan ”Heritage”sta, siis perinnöstä ja sen vaalimisesta. Luonnon, lohen ja monen muun asian suhteen. Historia on jotenkin kaikkialla läsnä.  Läsnä myös sen suhteen, että alkuperäiskansaa ei voi olla huomioimatta. En ota kantaa siihen, miten heitä on kohdeltu, tietoni ei riitä siihen.  Sellainen ajatus vain tuli aikaisemmin, että koulussa opetettiin, että Columbus ”löysi” Amerikan. Minulla on nyt kyllä syntynyt sellainen käsitys, että Amerikka oli Columbuksen aikaan asuttu Alaskasta Etelä-Amerikan eteläkärkeen asti.
Hope:sta asti tie muuttui tasaisemmaksi, alkoi olla varmaan ison joen vanhaa suistoaluetta. Kasvisto en jo eteläisempää, paljonkin eteläisempää kuin Oulussa. Aikaisemmin näytti, että lähes ainoa peltokasvi oli heinä, nyt pelloilla kasvaa mm. maissia.  Puustossa on niitä, onkohan ne Douglas-kuusia, joilla on mittaa ja kokoa muutenkin. Ihan sellaisia puita en ole nähnyt, joita jossakin elokuvassa joskus. Rekka oli täynnä  kolmesta tukista. Laskin yhden rekan tukit, niitä oli 15. Ei olisi kyllä ollut niin paljon, jos kaikki olisivat olleet isoimpien kokoisia.

Tällaista juttua tänään,  huomenna lepään päivän ennen kuin siirryn takaisin USA:n puolelle.

Ei kommentteja: