torstai 12. syyskuuta 2013

12.9.2013 Centralia, LEPOPÄIVÄN MIETTEITÄ

Lehmät ovat täällä omituisen karvaisia (ainakin osa).

Välitin  FB:hen iltasanomien jutun eteisvärinästä ja kommentoin sitä oman asiantuntemattomuuteni antamalla oikeudella.   Syy kommentointiini on se, että mielestäni alkoholin terveyshaittoja vähätellään tai peitellään tai niille ummistetaan silmät, hyvin suuressa määrin.  Itäsuomen yliopistossa tehdyn  tuoreehkon väitöskirjan mukaan äkillisistä sydänpysähdyksistä noin kolmannes johtuu alkoholista. Näitä ei kirjata alkoholin aiheuttamiksi kuolemantapauksiksi.  Tämän eteisvärinän suhteen minulla on ollut jo pitkään sama käsitys. Eteisvärinä on syynä merkittävään osaan aivohalvauksista ja ajatukseni mukaan eteisvärinän taustalla kuten sydänpysähdyksissäkin olisi usein alkoholinkäyttö. Palaan teemaan, koska ainakin kaksi tohtoria peesasi kirjoitustani. Tai oikeastaan toinen tykkäsi, mutta toinen kirjoitti hieman enemmän. Koska hän kirjoitti FB:hen, ajattelen, että kirjoitus on julkista, niin siteeraan häntä tässä;
 Ahti Auno; ”Minulla on vahva epäilys, että tämä pitää paikkaansa myös eteisvärinän suhteen, ts, että merkittävä osa eteisvärinätapauksista johtuu alkoholinkäytöstä joko suoraan tai välillisesti. Eteisvärinä on keskeinen syy aivohalvauksiin (aivoveritulppa).”
Kauko Mäkinen, FT;
”Alkoholi tuhoaa hermosoluja paitsi aivoissa niin muuallakin, esim. Sinussolmukkeessa, joka säätelee sydämen eteisen hermoimpulsaatiota. Solutuhon seurauksena sinussolmuke "laiskistuu" eikä vie tarpeeksi tehokkaasti impulssia AV-solmukkeeseen vaan impulssi jää kaoottisesti kiertämään eteisen hermoratoihin ja eteinen alkaa värisemään. Kun värinä on jatkunut yli kaksi vuorokautta eteisessä seisova veri voi sakkautua ja kun sinusrytmi palautuu voi sakkautunut veri lähteä liikkeelle ja tukkia aivovaltimoita tai muita valtimosuonia.”
Ahti Auno; ”Onko minun Kauko käsitettävä, että olet samaa mieltä kanssani siitä, että osan aivohalvauksen syynä on alkoholi?”
Kauko Mäkinen, FT;
”Kyllä alkoholilla voi hermosolutuhoa nopeuttaa ja siitä seuraa mm. tuo eteisvärinä, joka puolestaan voi johtaa aivohalvaukseen. Tosin sama prosessi tapahtuu normaalin ikääntymisen myötä sillä yli 80 vuotiailla eteisvärinä on joka viidennellä. Alkoholi nopeuttaa ikääntymisprosessia. 40 vuotiaan alkoholistin aivot näyttävät samanlaisilta kuin 80 vuotiaan ei-alkoholistin aivot, eli otsalohko on suurelta osin tuhoutunut. Samoin on käynyt sydämen rytmiä sääteleville hermosoluryppäille, mm. sinussolmukkeelle.”
 Väitöskirjani liittyi aivotutkimukseen.”
Kun tähän heittää tiedon, että suomalaisista työikäisistä miehistä 40% käyttää alkoholia riskirajalla tai sen yli, niin ei ole ihme, jos aivohalvausten määrä Suomessa on korkea.  Aivot onneksi toipuvat jonkin verran. Alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen milloin tahansa on keskushermoston kannalta hyvä asia.
Kauko Mäkinen, FT;
"Etelä-Karjalan keskussairaalan kardiologi kertoi potilasinfossa, että heidän sisätautiosastonsa kapasiteetista alkoholisairaudet vievät kaksi kolmasosaa. Jos tuota ryhmää ei olisi sisätautiosasto voitaisiin vaikka lakkauttaa. Sydänosasto sen sijaan on ruuhkainen ja kärsii henkilöstövajauksesta."

Ajelin tänään sellaisen erittäin keveän totuttelupäivän, lyhyen matkan helppoa tietä, tuskin edes paljon poljeskelin. Tänne majapaikkaani päästyä istuskelin uima-altaalla, lueskelin vähän ja tein kansalaisten ihmetykseski  yhden jalan jalkakyykkyjä. Aamupäivä oli aika sumuinen, mutta iltapäivä n ollut täysi kesä. Niin, majapaikka on Centraliassa.  Minulla olisi tähän lyhyeen ajoopäivään vähän muutakin lisättävää, mutta teen sen joskus toiste.


Ei kommentteja: