torstai 8. elokuuta 2013

7.8.2013 TOKSain hyvän aamupalan sovitusti klo 7.00 puheliaalta majapaikan isännältä. Hän paljastui ”Seventh Advensist”, jos sen oikein kuulun. Raitis mies joka tapauksessa. Oli tullut 40 vuotta sitten Alaskaan opettajaksi, hirsirakentamisen opettajaksi. Hänet oli palkattu tehtävään kuulemma siksi, että lähes kaikki muut opettajat olivat juoppoja. Puhelias mies, joka kertoi kaikenlaista.  Hirsirakentamisesta en tarkempaa kysellyt, mutta laittamastani kuvasta voi päätellä, että tyyli poikkeaa Suomen hirsirakentamistyylistä.
Sain matkallani odottaa ensimmäistä kahvipaikkaa iltapäivään klo 14:30:een saakka. Toinen mahdollinen olisi ollut tämä Tok, johon matkaa yöpaikastani kertyi 151 km. Eli ei täällä kovin tiheään niitä ruokapaikkoja ole. Ajo-olosuhteet olivat tänäänkin loistavat. Tosin vasen polveni vaivasi minua heti aamusta, samoin kuin vasen lonkkani. Koitin venytellä tihenevään tahtiin etureiden lihaksia ja iltaa kohti venyttely alkoi tehota polven kohdalla. Lonkan suhteen koitin ensin venytellä takareiden lihaksia, ei auttanut. Sitten venyttelin pakaralihaksia ja se tehosi. Minusta on käsittämätöntä, kuinka suuri merkitys venyttelyllä on paikkojen kunnossa pysymiseen. Kyllä minä sen olen jo tiennyt monta vuotta, mutta silti meinaa toisinaan tulla lipsuttua asiassa.  

Sen verran polveni ja lonkkani oireilu vaikutti asiaan, että päätin viettää seuraavan päivän lepopäivänä Tok:issa. Lepäilen ja venyttelen ja katselen seuraavan ajojakson reittiä hieman ennakkoon.  Valmentajani Juha Rankinen teroitti kovasti, että huolehtisin lepojaksoista alusta lähtien, että matka ei sen takia loppuisi kesken.  Tämä Tok on varsin pieni paikka, vaikka en tosin ole sitä kokonaan nähnytkään Mieleen tulee Inari Suomesta. Toivoisin löytäväni täältä postitoimiston, pitäisi laittaa jokin kirje postiin.
Kuvaksi laitan Slanan postitoimiston kuvan. Se edustaa sitä hirsirakennustyyliä. Vieressä oli leirintäalue, jokseenkin tyhjä. Se oli myytävänä. Kysyin postitoimiston hoitajalta, että onko siellä kahvia saatavilla. Hän sanoi, että ei, mutta virvoitusjuomia on. Hän pyysi seuraamaan, näytti siellä jääkaapin ja sanoi, että ota mitä haluat ja laita maksu seinässä olevaan aukkoon. Palasi sitten hoitamaan kiireistä postitoimistoaan, johon kohtapuoleen saapuikin partainen ukko rähjäisessä autossaan.  Partaisesta tuli mieleen, että tapasin taannoin hyvin partaisen liftarin. Pysähdyin ja kysyin, että onko hän joulupukki. Sanoi, että ei ollut, mutta sanoi ainakin lasten erehtyneen asian suhteen. Oli kuulemma englannista. Tällaista tänään.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiva kuulla, että ajoreittisi oli hyvä, mutta ikäviä nuo nivelvaivat. Toivottavasti venyttely ja lepo auttavat. Nuorena olin polkupyöräreissulla Suomesta Tanskaan ison porukan kanssa. Me jotka jaksettiin tanssia jahyppiä iltaisin oltiin aina paremmassa iskussa seuraavana päivänä kuin ne, jotka vaan lepäs. Ehkä saatiin hapot paremmin pois lihaksista. No turha mun on alkaa 30 v. takasilla jutuilla sua evästämään, tiedät ja tunnet itse oman kroppasi parhaiten! Kivaa lepo päivää! ��