sunnuntai 25. elokuuta 2013

25.8.2013 Fort St. John.

Oli pakko laittaa tämän ihanan bussipysäkin kuva. Pysäkki oli intiaanireservaatille johtavan tien liittymässä. Liekkö tuolla lämmityskin, valot nyt ainakin.


Niin kuin kerroin eilen, nukuin öljymiesten kanssa.  Sen verran siitä viimeöisestä majoituksesta vielä, että se paikka oli aluksi ”täynnä”.  Naisihminen sanoi, että seuraava mahdollinen  paikka on vain tunnin ajomatkan päässä sinä suunnassa, mistä olin tulossa. Sanoin, että tulin sieltä ja olen polkupyörällä, mikä kyllä olisi pitänyt havaita asustani. No, hän keskusteli hetken työkaverinsa kanssa ja pyysi tulemaan toimistoon. Kysyi, että voinko maksaa käteisellä ja että tarvitsenko kuittia. Vastasin, että voin maksaa käteisellä, enkä minä sitä kuittia tarvitse.  Huone löytyi. Minulle on käynyt näin jo useasti aikaisemmilla reissuillani. Ts. työntekijät pistävät yöpymismaksun omiin taskuihinsa. Kuittiasia on sitten erikseen, Eteläeuroopassa se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että yrittävät kiertää veroja. Mutta se ei ole minun asiani.  Kotimaassa maksan veroni ja teen ostokseni kuitin kanssa.
Toinen asia majapaikasta. Siinä  rakennuksessa oli varmaankin sellaiset 50 – 70 henkilöä. Koko paikka oli kuin siellä ei olisi ollut ketään klo 21:00, vaikka huoneiden seinät olivat ohuita.  Kahden blokin välissä oli oleskelutila, jonka läpi kuljin pesuhuoneeseen. Siinä oli  iso kori, jossa oli tyhjiä virvoitusjuomapurkkeja. Utelias kun olen, silmäilin asiaa tarkemmin. Ei sattunut silmääni yhtään olutpurkkia.  Kerron tämän siksi, että työhöni on kuulunut paljon matkatyöt ja olen nähnyt paljon Suomalaisten reissumiesten elämää. Toki nykyään tilanne on aivan toinen kuin se oli urani alussa.
Tämän päiväinen matkani oli viikon lyhyin, 93 km. Tuli vähän syntinen olo parkkeerata komeana iltapäivänä kesken ”työpäivän” majapaikkaan.  Tänne ajellessani tiellä oli käsittämätön liikenne kaikenlaista erikoisajoneuvoa. Siellä oli mm. letka, jossa oli parikymmentä generaattorirekkaa, ts rekka toimi generaattorin kuljetuslaitteena ja oli pysyvä rakenne.  Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, mitä siellä metsissä oikein on, niin armoton määrä tuota kalustoa liikkuu täällä.  Osa motelleista on pantu kiinni ja muuttuneet pysyviksi öljymiesten majapaikoiksi.  Tämä kaupunki taitaa olla myös keskeinen öljykenttien tukikohta, niin paljon täällä on sentyyppistä toimintaa.

Minun pikkumurheeni tänään oli pyykinpesuaine. Suomesta tuomani käsivarasto on loppu ja pienimmät kaupoissa näkemäni pakkaukset ovat olleet 3 kg eikä sellaista oikein viitsisi (ei kerta kaikkiaan  voi)  lisätä matkatavaroihin. Pesin tänään pyykkiä majapaikan saippualla. Huomenna, jos Luoja suo, jatkan matkaani Chetwynd:iin.

Ei kommentteja: