maanantai 12. elokuuta 2013

12.8.2013 HAINES JUNCTION

Kluana Lake:n rantaa Yokonissa.

Pitäisi kysyä joltakulta, mistä tuo junction-nimitys johtuu. Niitä on nimittäin useampia. Tänne kuitenkin tänään ajoin.  Jälleen auringossa. Olen polttanut huuleni joka kerta pidemmillä reissuillani. Nyt olin mielestäni viisaampi, ja valitsin kypärän, jossa on lippa. Ajattelin sen suojaavan huuliani. Toisin kävi. Aurinko paistaa täällä pohjoisessa alempana kuin mitä olen tottunut. Lisäksi ajan pystyssä asennossa, siispä lippa ei suojaa.  Suuni limakalvot ovat jotenkin allergiset aurinkohuulivoiteiden jollekin aineelle. Sain kyllä ystävältäni lasten huulirasvaa, joka on selvästi parempi. Muistin eilen sitten kun vahinko oli jo tapahtunut, että minulla oli mukana myös Aloevere-huulirasvaa. Nyt olen mättänyt sitä, katsotaan mihin se johtaa.  Muutoin voitelen käsiäni ja jalkojani joka aamu 30-kertoimisella aurinkovoiteella. Lisäksi aikaisemmista reissuista viisastuneena olen käyttänyt pyöräilyhanskoja. Kämmenselät joutuvat muutoin kohtuuttoman kovalla. Muutaman kuukauden jälkeen iho on kuin paperia ja menee herkästi rikki.

Tuo kuva on  Kluane Lake-nimisestä järvestä. Olin sen  rannalla siis viime yönä. Järvi on ehkä 80 km pitkä, yllättävän kirjasvetinen, vaikka täällä kaikki isommat joet ovat sellaista mutavelliä, että ei paremmasta väliä. Ehkä se muta siitä laskeutuu pikkuhiljaa pohjaan ja järvi aikanaan täyttyy kokonaan. Levähdyspaikalla oli mielenkiintoinen tarina järvestä. Järven laskujoki oli ollut 3-400 vuotta sitten eteläpäästä noin 240 km:n jokenaa mereen. Sitten jäävirta oli tukkinut joen. Järven pinta nousi 10 m ja sitten järvi alkoi virrata pohjoipäästään vastakkaiseen suuntaan 10 kertaa pidempää reittiä jäämereen.  Yhden veneen näin koko matkalla järven selällä, joten mahtuisi sinne viehettä vetämään.

Tämänpäiväinen matkani oli 124 km ja koitan, pääsisinkö huomenillaksi Whitehose:een, pitäisin siellä lepopäivän. Sinne on kyllä kartan mukaan 158 km ja riippuu paljon tiestä, miten selviän. Tänään laskettelin loppumatkalla 400 m alaspäin, joten viimeiset 20 km sujuivat aika helposti. Arvelen, että huomenna se sama 400 m on noustava alkuun ylöspäin.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos blogista, sitä on kiva seurata. On motivoivaa lukea kuinka hyvään kuntoon voi päästä "aikuisemmalla" iällä vaikkei koko ikäänsä olisi treenannut. Antaa motivaatiota yrittää näin kolmekymppisenä huonokuntoisenakin. Innolla odottelen uusia päivityksiä :)
Hyvää matkaa sinulle!