keskiviikko 14. elokuuta 2013

13.8.2013 WHITE HORSE, KANADA

Näitä maaoravia näkyi päivän varrella runsaasti, olivat vain kovin vikkeläliikkeisiä, ehtivät yleensä karkuun ennen kuin sain kameran valmiiksi.

 Annan raporttia lyhyesti olosuhteista, vaikka se saattaa tuntua pitkästyttävältä. Joku saattaa ehkä joskus miettiä jonkinlaista matkaa niille seuduille millä liikun. Sää täällä on ollut todella hyvä. Hellelukemissa lähes joka päivä. Ehkä tämä on sitä mannerilmastoa tai nyt vain sattuu olemaan niin. Tänäänkin pilvetön päivä, aivan loppumatkasta oli lyhyt ukkoskuuro, jossa tuli sen verran kipeitä rakeita, että piti hakeutua puun alle suojaan.  Ajomatkaa kertyi pyörän mittariin 159 km, lähes sama kuin mikä väli oli kartan mukaan. Vaikka tie kiemurteli vuorien välissä, oli se yllättävän tasainen (vain 750m nousua) ja siksi hieman pidempi päivätaival sujui helpohkosti. Polvikaan ei tänään vaivannut kovin paljon. Kesällä hapottavia harjoituksia tehdessäni ajoin seisaaltaan ja se yhden kerran siinä yliojentui aiheuttaen kiputilan. Tuntuu kuin se ei olisi parantunut kunnolla vieläkään. Koitan taas lepopäivänä venytellä ja voidella Voltarella, ehkäpä se siitä. Muutoin tuntuu, kuin ajoa alkaisi sujumaan helpommin. Ehkä se keho vähitellen tottuu tähän rytmiin.

Ymmärrän niin, että tällainen elämänmuutos on kaikella tavalla jonkinasteinen shokki.  Vaikka liikkumiseni olikin ehkä keskivertokansalaiseen nähden reippaampaa, niin muutos on joka tapauksessa iso.  Keskimääräinen liikuntamääräni yli kaksinkertaistui kertarysäyksellä. Valmentajani Juha Rankinen arveli, että kuuden viikon päästä alkaisin olla varsinaisesti ajokunnossa. Näin se oli viime kesänäkin. Jos joku tekee viikon pyörälenkin, hän on vasta siinä totutteluvaiheessa. Tietenkin arvelen nuorempien tottuvan  nopeammin. Mutta mihinkä minulla kiire, paitsi sovittuun tapaamiseen.
Olen ihmetellyt näitä pohjoisia jokia. Lapissa on tottunut pääsääntöisesti kirkasvetisiin jokiin ja toisinaan hieman tummempiin soisilla alueilla. Täällä toistaiseksi oikeastaan kaikki isot joet ovat olleet sellaista mutavelliä, että on vaikea kuvitella kalan elävän siellä. Pienemmissä puroissa ja joissa on joitakin poikkeuksia ja tämä Whitehorsen läpi virtaava joki on aika kirkasvetinen. Kalastaakin tekisi mieli, mutta kaikkea ei voi saada. Eräs monista asioista, minkä olen pannut merkille on  majapaikkojen lopettaminen. Vähintään 2 kolmesta ohittamastani majapaikasta on ollut suljettuna, opettanut toimintansa. Olisiko syynä se, että turistit ajavat noilla minun mielestäni järjettömän suurilla matkailuautoilla. Tyypillinen auto on linja-auton kokoinen, josta vielä puhkeaa levikkeitä kummallekin puolelle kun se leiriytyy. Auton perässä on joko V-haaraisella puomilla kiinni henkilöauto ja sen perässä vielä pyöriä tai skootteri.  Ei ne tarvitse kuin sähköä ja kaiketi hirveästi polttoainetta. Ajattelin, että 100 000 euroa ei riittäisi kuin käsirahaksi sellaisesta.


Lepopäivänä aion taas lepäämisen ja venyttelyn lisäksi tutkailla tulevaa reittiäni. Pekka aikoi lentää Seatleen jaa aikataulutin itseni sinne syyskuun 11. päiväksi. Matkaa olisi n. 2600 km. Lisäksi pitäisi ostaa jotkin evästä, näyttää tuleva osuus taas hyvin harvaan asutulta.

Ei kommentteja: