"Ruusutarha" muuttuu usein viinan takia ohdekekedoksi. Tämä keto kukkii Belize Cityyn johtavan tien varrella. |
Olen tainnut joissakin kirjoituksissa puhua jotakin alkoholin vaikutuksesta parisuhteeseen. Nyt ajattelin, näin pikkujouluajan jälkeen ottaa käsittelyyn yhden näkökulman, josta en ole puhunut ja josta muutoinkin tuntuu olevan harvoin puhetta. Nimittäin satunnaiset syrjähypyt alkoholin vaikutuksen alaisena.
Alkoholin ensimmäiset vaikutukset keskushermostossa kohdistuvat siihen osaan jossa säädellään ihmisen harkintakykyä. Moni saattaa väittää ja ajatella, että ei muutama grogi mitään vaikuta! No, onkohan kaikki ne tutkimukset, jotka on tehtu mm. alkoholin vaikutuksesta ajoneuvon hallintaan sitten vääriä? Eivät ne ole. Yksi olut muuttaa alkoholistin käytöksen täydellisesti. Kyllä se vaikuttaa ns. normaaleillakin ihmisillä, ei ehkö aivan niin dramaattisesti mutta kuitenkin. Se nyt on kertakaikkiaan alkoholin ominaisuus, että se vaikuttaa kerskushermostoon ja juuri siksi sitä juodaan. Jos ei juotaisi, niin eihän siinä juomassa silloin tarvitsisi olla sitä alkoholia.
Kun sitten lähdetään yksin pikkujouluihin, tai kapakkaan yleensä ja puoliso jää kotiin. Otetaan vähän tai vähän enemmä sitä juomaa. Kauniita naisia tai puoleensa vetäviä miehiä näkyy ympärillä. Seksuaalinen vietti on normaali Luojan luoma vietti, selvin päin se osataan pitää aisoissa, on ns. järki mukana pelissä. Kun järki juodaan pois, voi syntyä tilanne, jossa valta on vietillä ja hetken mielijohteesta tehdään se syrjähyppy.
Monesti kuulostaa nykyään, että ollaan niin vapaita, että ei sillä ole väliä. Monien kohdalla kuitenkin on. Alkoholin vaikutuksen alaisena tehdyn syrjähypyn jälkeen on useitakin mahdollisuuksia. Yksi niistä on se, että puoliso ei saa tietää. Ongelmana on vain se, että itse tietää ja se muuttaa omaa käyttäytymistä. Saattaa muuttaa niin paljon, että se lopulta tuhoaa koko avioliiton. Tuon käytöksen muutoksen perusteena voi olla esimerkiksi meille ihmisille tyypillinen tekojemme puolustelu ja oikeutus. Hakemalla oikeutusta toisen käytöksestä omille toimillemme ja kun sitä oikein tolkusti hakee, niin jopa ovat välit solmussa. Minulla on runsaaasti kokemusta oikeutuksen hakemisesta omalle juomiselle aikoinaan. Nyt käytän siitä toista nimitystä, se on itsepetos.
Toinen vaihtoehto on, että puoliso ssaa tietää ja osa ihmisistä on sellaisia, että eivät kykene elämään sen asian kanssa ja siten ehkä muutoin hyväkin avioliitto ajautuu karille päissään tehdyn mielijohteen takia. Jos ihmiset hyppäisivät jokaisen kerran sänkuun, kun joku vastakkaisen sukupuolen edustaja herättää mielenkiintoa, niin olisipa melkoinen soppa. Eivät yleensä hyppää, päissään sen saattavat tehdä.
Kolmas vaihtoehto on, että tuo syrjähyppy johtaa salasuhteen alkamiseen joka sitten hyvin todennäköisesti jossakin vaiheessa pilaa avioliiton, ellei se sitten ennestään ole pilalla. Uusi tuttavuus ainakin aluksi saatta olla "mielenkiintoisempi" kuin jo ehkä arkiseksi käynyt oma puoliso. Avioliittoneuvojilla olisi tästä asiasta varmaankin mielenkiintoista kerrottavaa.
Se, mitä tällä kirjoituksella halusin sanoa, oli, että varmaankin melkkoinen joukko sinänsä hyviä avioliittoja päättyy avioeroon pelkästään sen takia, että alkoholin vaikutuksen alaisena tehdään harkitsematon syrjähyppy. Tuo syrjähyppy sitten vaikuttaa monien ihmisten elämään. Puolison, lasten, syrjähypyn vastapuolen ja ehkä hänen puolisonsa ja hänen lastensa.....Tulee herkästi mieleen esimerkiksi se, että työnantajilta saatta olla harkitsematonta järjestää pikkujouluja tai muita juhlia, joissa tarjpillaan viinaa ja joihin puolisoita ei ole kutsuttu. Tällaisia joutessani pohdin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti