Olisikohan tämä se "viinamato", oli reilusti yli metrin pituinen. |
Koitan olla olematta liian tiukkapipoinen. En ajattelekkaan, että alkoholinkulutus kokonaan loppuisi ja että se kaikkien kohdalla olisi pahasta. Siksi voisi ajatella, että kohtuukäyttäjät selviäisivät tässä kirjoitussarjassa helpolla. Eivät selviä! Itseään kohtuukäyttäjinnä pitävistä löytyy kaikkein suurin joukko itsepetokseen syyllistyviä. Sellaiset jotka pitävät itseään alkoholistteina, ovat harvoja poikkeuksia lukuunottamatta raittiita. Ja nekin jotka eivät ole, ovat ainakin tässä suhteessa rehellisiä. Kohtuukäyttäjinä itseään pitävien joukossa ovat siis suurkuluttajat ja ainakin 90% alkohlisteista. Kohtuukäyttäjien joukossa on siis sanotaan noin puoli miljoonaa (suuruusluokka) itsepetokseen syyllistyvää alkoholistia.
Muutama sana tuosta kohtuukäytöstä. Suomessa esiintyy varsin monia kohtuukäytön rajoja, tässä yksi; "Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa kohtuullisena alkoholinkäyttönä pidetään miehillä alle 24:ä ja naisilla alle 16:a alkoholiannosta viikossa. Määrä tekee miehille yli kolme ja naisille kaksi annosta, kuten viinilasia päivittäin." On siellä onneksi pienempiäkin. Vilkaisin yhtä erikoislääkärin artikkelia, jossa hän mainitsee "sopivaksi" määräksi 1-4 annosta viikossa, jossa ollaan kaukana noista yllämainituista luvuista. MM Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Saksassa on huomattavasti Suomea alhaisemmat luvut. Kohtuukäyttöön liittyy toinekin asia. Kerta-annoksen suuruus. Alkoholi aiheuttaa myrkytystilan elimistössä, eikä kerta-annoksen tulisi missään nimessä olla yli 4-5 annosta. Lukija voi kohdallaan miettiä, mikä tuo määrä omalla kohdalla on. Jos mies juo tuolla 24 annoksen kohtuukäytön rajalla koko ajan, tietää se vuodessa 1248 annosta. Tuon alkoholimäärän polttamiseen elimistöllä menee 2500 tuntia. Jos myrkytystilasta ajatellaan toipuvan samassa ajassa kuin mitä alkoholin palamiseen menee aikaa, niin alkoholin palamisaika ja krapula-aika yhteensä on n. 5000 tuntia. Työtunteja vuodessa on kaiketi vajaa 2000. Minusta tuo keskimääräinen 4-5 annosta viikossa kuulostaa asialliselta. Joskus ehkä vähän enemmän mutta sitten vastaavasti viikkoja, jolloin ei yhtään!
Merkittävä osa kohtuukäyttäjistä on kohtuukäyttäjiä, siis valtaenemmistö. Omalla kohdallaan heillä siis on kohtuullinen riski saada vakavia alkoholista johtuvia haittoja. Heillä on kuitenkin merkittävä vastuu, vastuu kasvatuksesta ja vastuu yleisestä akoholinkäyttöön liittyvästä mielipideilmastosta. Kasvatusvastuu tarkoittaa sitä, että juomalla ja esiintymällä kotona päihtyneenä tämä enemmistö altistaa lapsensa päihteiden tulevaksi väärinkäyttäjäksi. "Alä välitä alkoholia lapselle! Esimerkin antaminen on voimakasta välittämistä". Yleinen alkoholimyönteinen ilmapiiri syntyy hyvin laajan ihmisjoukon toimesta. Varmaankin ajattelematta ja huomaamatta. Julkinen media on tässä keskeisessä asemassa, mutta yksityiset ihmiset jokapäiväisessä elämässään luovat sen vääristyneen alkoholikulttuurin. Ympäripäissään törttöoilevälle naureskellaan hyväntahtoisesti kuin pikkulapselle, FB-sivujen "parhaimmissa" kuvissa komeilee viinipullo laseineen tai jotakin muuta. On niinkuin olutpanimot maksaisivat yksityisille ihmisille mainostamisesta. Se todellakaan ei ole tarpeen. Sitä viinaa varmasti käytetään ihan tarpeeksi vaikka yksityiset kansalaiset eivät siihen mainoskamppanjaan osallistuisikaan.
Sitten on se noin puolen miljoonan joukko, joka kuvittelee olevansa kohtuukäyttäjiä. Minä näen heitä päivittäin. Heitä on keskimäärin joka kymmenes vastaantulija. Osan tunnistaa lähes 100%:n varmasti. Pöhöttyneet punakat kasvot, usein oluen lihottama vartalo. Osa ostaa juomansa monesta kaupasta, jotta eivät alkaisi epäilemään suotta alkoholin suurkuluttajaksi. Osa kiirehtii kauppaan aamutuimaan hakemaan helpotusta oloonsa, miettien kuinka paljon kehtaisi ostaa ja ostaa jotakin muuta "tärkeää" silmän lumeeksi, niinkuin olut olisi vain sivutuote. Salailu ja peittely, läheisten erehdyttäminen ja itsepetos. Vähitellen yhä vähäisempi hallinta ja terveyshuolet joiden hoidon yhteydessä ei koskaan muisteta mainita todellista alkoholinkulutusta. Vasta suuret vaikeudet voivat pysähdyttää tällaisen hetkeksi ja laittaa harkitsemaan sitä, että pitäisikö asialle tehdä jotakin. Siis ylivoimainen valtaenemmistö vakavista alkoholisteista ja myöskin heidän läheisistään kuvittelee olevansa kohtuukäyttäjiä. Alkoholistin keski-ikä on 48 vuotta. Kyseessä on hyvin vakava sairaus. Sairas vain kieltää koko ongelman olemassaolon ja usein läheiset osallistuvat aktiivisesti asian peittelyyn.
Mihin ryhmään kuulut ? Mihin tarvitset alkoholia? Pitäisikö asialle tehdä jotakin? Olenko rehellinen itselleni? Kuka kärsii, jos petän itseäni? Millainen on esimerkkini lapsille? Edistänkö alkoholimyönteistä ilmapiiriä? Haluanko todella maksaa noin 2000 euroa vuodessa alkoholihaitoista johtuvia kuluja verojen muodossa? Ensimmäisen juttuni kohdalla oli 20. kysymyksen sarja, jos asia epäilyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti