keskiviikko 15. tammikuuta 2014

15.1.2014 Juomatavat?


Tämä on vaarallista, juominen vaarallisempaa!


Ajattelin kirjoittaa eri tavoista suhtautua alkoholin juomiseen. Taas kun kirjoitan, niin tämä on yksityistä ajattelua, eikä perustu mihinkään tieteelliseen faktaan. Minulla kuitenkin on omakohtaisia kokemuksia kaikista niistä ja olen toki viimeiset reilun kymmenen vuotta perehtynyt muutoinkin asiaan pyrkien rehellisyyteen ennen kaikkea itseni syhteen. Niin, nuo tavat jaan täässä seuraavasti; ei alkoholia lainkaan, hyvin vähän alkoholia, "kohtuukäytön kohtuuttoman laaja meri", suurkuluttaja, alkoholisti. Näiden lisäksi olisi vielä rappio-alkoholsti, mutta kun aihe on minulle vieras, en siitä yritäkkään kirjoittaa. Tämä on se ryhmän jota ns. suuri yleisö pitää alkoholisteina, tosiasiassa lienee vain alle 5% alkoholisteista, jotka kuuluvat tähän ryhmään.

Lähden tässä tarinassani tuosta loppupäästä, siis alkoholisteista. Minä olen alkoholisti, raitis sellainen. Minä aloitin olemalla juomatta alkoholia ja säilytin tuon tilan  yli 17-vuotiaaksi. Sitten kävin läpi kaikki välivaiheet, hitaaasti mutta päättäväisen sinnikkäästi riippumatta kuinka suuriin hankaluuksiin sen viinan kanssa jouduin. Lopulta tuli ratkaisun paikka, jatkanko katkeraan loppuun asti vai haluanko luopua alkoholista kokonaan. Päätökseni yli kymmenen vuotta sitten oli pyrkiä elämää kohden ja sen päätöksen jälkeen olen saanut sen avun, jota raitistuminen ja raittiuden säilyttäminen on tarvinnut. Valtaosa alkoholisteista on jossakin tuolla välivaiheessa. Hoitavat työnsä kuka mitenkin, juovat yhä kiihtyvämpään tahtiin ja väittävät sinnikkäästi itselleen, että vaikeudet elämässä johtuvat jostakin muusta kuin viinasta. Alkoholismi sairaus on poikkeuksellisen merkillinen. Omaksi ja myöskin läheisten vahingoksi sairas jääräpäisesti kieltää olevansa alkoholisti viimeiseen asti. Tämä on lähes poikkeukseton sääntö. Sitä vaihetta, jossa ihminen ylittää sen näkymättömän rajan, jonka jälkeen lopettaminen omin avuin on lähes mahdotonta, ei oikeastaan kukaan havaitse. Jälkeen päin sitä voi ehkä arvioida, mutta onko sillä sitten merkitystä.

En ole kuulut kenenkään päättäneen lapsuudessaan tai nuoruudessaan, että alanpa alkoholistiksi. Tässä yhteiskunnassa on tapana, että juodaan viinaa. Viinaa otetaan ainakin viikonloppuina ja sitten kaikissa muissa sopivissa tilaisuuksissa. Mutta kun osalla meistä on sellaiset ominaisuudet, että siitä viinanotosta kehittyy pakonomainen, itsetuhoinen juominen, jota ei pysty hallitsemaan. Alkoholismin luonnetta ymmärtää hyvin harva, edes juovat alkoholistit itsekkään eivät sitä ymmärrä. Sanotaan, että miset ota "sillä tavalla hillitysti" niinkuin "muutkin". Mutta kun siinä on se koko alkoholismisairauden juju. Kun ottaa yhden tuopin, ei voi ottaa enään hillitysti. Joku toinen asettuu kahvoihin ja se joku toinen kyllä ottaa. Alkoholismiriippuvuudessa on kaksi hyvin voimakasta piirrettä. Fyysinen riippuvuus, joka aiheuttaa sen, että yhdeksi tai kahdeksi lasiksi tarkoitettu sessio muuttuu joksikin aivan muuksi. Alkoholi aihouttaa keskushermostossa reaktion, jonka jälkeen juomisen lopettaminen on mahdotonta. Juominen aiheuttaa ennen pitkää varmasti vaikeuksia.( Listassa vosi olla, joukko menetyksiä, työ, terveys, ajokortti, auto, asunto, puoliso, henki...). Tällöin tehdään "päätöksiä" ja "lupauksia". Tulee se toinen riippuvuus, henkinen riippuvuus, joka aiheuttaa sen, että riippumatta kuinka suuria aikaisemmat vaikeudet ovat olleet, uusi ryyppykausi alkaa ennen pitkää.
On mielestäni käsittämätön harha yrittää kouluttaa alkoholistista kohtuukäyttäjää. Tuokaa minulle niitä esille, jotka ovat siinä onnistuneet? Kun koko sairauden luonne on juuri se, että ei pysty kohtuukäyttöön ja tauti on etenevä. Alkoholisti etsii viimeiseen asti jotakin muuta ratkaisua kuin alkoholin käytön lopettaminen. Jos tähän mahdollisuuteen annetaan toiveita, niin alkoholisti kyllä ripustautuu siihen toiveeseen. Jos on alkoholisti, niin siihen tautiin on yksi tehokas hoito; täydellinen pidättäytyminen alkoholista. Mitä sitten, jos joku joskus sattuisi tekemään väärän diagnoosin ja raitistuisi "tarpeettomasti", olisiko suuri vahinko?

Alkoholismi on sairaus, hitaasti etenevä sairaus joka lyhentää keskimäärin hyvin voimakkaasti elinikää. Ei alkoholisti tahallaan juo itseään hengiltä, mutta juodessaan on kyllä yleensä aika pirullinen värkki. Se kuuluu sairauden luonteeseen. Käsitykseni mukaan kaikkinainen alkoholisien ja kohtuuttomasti juovien paapominen on vahingollista. Se vain pitkittää kaikkien osapuolten kärsimystä. Mutta hoidon tämä sairaus ansaitsisi aivan niin kuin muutkin sairaudet. FB:ssä oli hyvä hoitopaikan nimi (paikkaa en itse tunne lainkaan); "Oikea hetki". Alkoholistille oikea hetki olisi juuri silloin, kun hän on siihen valmis ja halukas. Juuri silloin ja heti. Usein tuo hetki on pahassa krapulassa tai jonkin ison mokan jälkeen. Parin päivän jälkeen on usein jo liian myöhäistä. Suomessa on arviolta 500 000 alkoholstia. Jokaisen meidän elämäämme on joku näistä vaikuttanut. Tuhoisin ja vakavin sairautemme. Ansaitsiko vähän asiallista huomiota?


Koitanpa, jos inspiraationi riittää, kirjoittaa seuraavana lepopäivänäni suurkuluttajista.

OLETKO ALKOHOLISTI ?
Laitan loppuun yhden kysymyslistan, jos joku haluaa pohtia omaa suhdettaan alkoholiin.

Alla oleva kysymyslista  on auttanut useita ihmisiä  selvittämään itselleen, missä he ovat juomisensa suhteen.  Mutta muista, että sinä olet ainoa ihminen, joka lopulta voi sanoa, onko sinulla ongelmia vai ei.  Vaikka sinulle olisi kerrottu, että sinulla on alkoholiongelma, on hyvin tärkeää, että sinä itse tulet myös tähän johtopäätökseen.  Ainoa asia,  jota pyydän on, että yrittäisit olla rehellinen itsellesi.

Kyllä Ei
1. Oletko menettänyt työaikaa juomisesi takia ?      
2. Onko juomisesi aiheuttanut murheita kotona ?

3. Juotko, koska ujostelet ihmisiä ?

4. Onko juomine vaikuttanut sinun maineeseesi ?

5.  Onko juominen aiheuttanut sinulle rahavaikeuksia ?

6. Oletko juodessasi tekemisissä sellaisten ihmisten ja paikkojen kanssa
, joiden kanssa et haluaisi selvänä olla tekemisissä ?

7. Muuttaako juominen sinut välinpitämättömäksi perheesi hyvin-
 voinnin suhteen ?  

8. Onko juominen vähentänyt sinun kunnianhimoasi ?

9. Onko tapanasi ottaa ”krapularyyppyjä” seuraavana päivänä ?

10. Onko sinulla univaikeuksia juomisesi takia ?

11. Onko juominen  heikentänyt työkykyäsi ?

12. Onko juominen aiheuttanut sinulle vaikeuksia työssäsi tai
liiketoimissasi ?

13. Lisääntyykö juomisesi kohdatessasi ongelmia tai huolia ?

14. Juotko yksin ?

15. Onko sinulla koskaan ollut muistinmenetyksiä juomisen takia ?  

16. Oletko ollut koskaan lääkärin hoidossa juomisen takia ?

17. Juotko vahvistaaksesi itseluottamustasi ?

18. Oletko koskaan ollut pidätettynä, vangittuna tai sairaalahoidossa
juomisen takia ?

19. Oletko koskaan tuntenut syyllisyyttä juomisen takia ?

20. Onko tapanasi ollut juoda tiettyyn aikaan joka päivä ?

Jos vastasit ”kyllä” kolmeen tai useampaan kohtaan, sinä ehkä olet alkoholisti.


Ei kommentteja: