tiistai 28. toukokuuta 2013

SYÖTTEEN PYÖRÄILYREITTEJÄ, “AHTIN MAANTIEREITTI 1”

Tulitauossa voi täydentää huvenneita energiavarastoja.


Linkki karttaan; "ahtin reitti 1"
http://goo.gl/maps/mIdRx
Olen tässä ajellut hyvin monia erilaisia reittejä Syötteen ympäristössä. Nyt tuli mieleen, että jos kirjailisin niitä vähän ylös, jospa niistä kertyisi sellainen reittiehdotusrypäs, jota joku muukin voisi käyttää.
Kun Syötteen alueella tulee puhetta pyöräilystä, niin lähes poikkeuksetta esiin tulee alueen ymmärtääkseni hyvät maastopyöräilyreitit. Kuitenkin suurin osa ihmisistä, jotka ajavat pyörällä, eivät aja maastopyörällä vaan tavallisella pyörällä ja mieluiten maanteitä tai oikeastaan kaikkein mieluiten pyöräteitä. Maailmalla on myös suosituilla pyöräilyalueilla tehty ajoradalle yhtenäisellä keltaisella viivalla erotetut kaistat pyöriä varten. Toivoisikin, että pääteillä valkoisen viivan erottama reunakaista olisi edes sen puoli metriä leveä, siinä on jo huomattavasti turvellisemman tuntoinen ajaa kuin paikoissa, joissa reunakaista on vain 10 cm. Nykyisin reunakaistan seudulle on louhittu hirveät täristyskuopat, joissa pyörällä ajaminen on kertakaikkiaan mahdotonta. Niimpä reunakaistan ollessa kapea, pakotetaan tärinäkuopilla pyöräilijä ajamaan keskempänä tietä.
No, niihin pyöräilyreitteihin. Tässä ensimmäinen, joka on aika pitkä (Lyhyempiäkin on tulossa). Olen valinnut lähtöpisteeksi Eteläisen Pytkynharjun tienristeyksen. Reitti lähtee Ranuan suuntaan Rytinkisalmen tielle. Matka Syötteen risteyksestä Rytinkisalmelle on loivasti mäkistä, Syötteen tiellä mennään kahteen kertaan Naamankajoen yli ja Rytinkisalmentiellä Pärjänjoen yli. Alkumatkasta on myös Kellarilammin taulopaikka, jossa voi käydä vaikka uimassa, jos siltä tuntuu. Makalla on myös useampi järvi, joten kaunista maisemaa riittää. Rytinkisalmen kyläkaupassa voi käydä kahvilla ja täydentää eväsvalikoimaansa.


Rytinkisalmesta Pärjänsuolle tie seurailee Livojoen lähimaastossa, toisinaan joki näkyykin teille. Pärjänsuolta käännytään Kuusamontietä kohti, nyt hyvin tasaista maastoa ja ohitetaan pari turbetuotantoaluettakin ennen kuusamon tielle saapumista. Tällä kohtaa Kuusamontiellä on kohtalaisen hyvät reunaklaistat sen matkaa, että käännytään takaisin Rytinkisalmen tielle. Välillä on Tulitauko, ruokapaikka Kajaanintien risteyksessä. Loppumatka Rytinkisalmen tietä on taas aika mäkistä mutta maisemiakin riittää.
Kokomaispituutta reitillä 106 km
Kokonaisnousu 505 m
Energiakulutus (testimatkalla) 3350 kcal
Ei kommentteja: