keskiviikko 22. toukokuuta 2013

ELÄMÄNTAPAMUUTOS ON MAHDOLLINEN

Kuva matkaltani Sierra Nevadaan. 
Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu. Jos ylipainosi on lisääntynyt, niin todennäköisesti se jatkaa lisääntymistään. Jos alkoholikäyttösi on kasvanut, todennäköisesti se jatkaa kasvuaan. Jos kuntosi on mennyt huonompaan suuntaan, niin todennäköisesti se menee siihen suuntaan edelleenkin. Jos riskisi sairastua sokeritautiin on kasvanut, niin todennäköisesti se jatkaa kasvuaan edelleenkin. Yleensä on niin, että mitkään kosmeettiset toimenpiteet eivät tuo ratkaisua.


Minun kohdallani tervejärkisyys on ollut hukassa, kun olen aikoinaan toistanut samoja toimenpiteitä ja odottanut eri lopputulosta. Jokainen voi miettiä omalla kohdallaan, onko tilanne jonkin asian suhteen näin. Jos painonhallintaan on kokeillut toistuvasti diettejä ja lopputuloksena on aina painon palaaminen dieetin jälkeen lähtöpisteeseen niin kyseessä on juuri saman asian toistaminen eri lopputuloksen odotuksella. Diettien ongelmana on vielä käsittääkseni se, että dieetin aikan lihasmassaa katoaa ja kun paino taas nousee, niin se nousee nimenomaan rasvana, jolloin lopputiloksena on lihasmassan väheneminen. Painonhallinnan kannalta juuri väärä suunta.


Katsoin kaupan kassalla sairaaloisen lihavaa naista ostoiksineen. Ostokset selittivät ainakin yhdeltä osalta lihavuuden syitä. Katsoin kaupan pihalla ylilihavaa (metabolinen oireyhtymä) miestä, skootterin kyytiin tällättiin kasseja jotka sisälsivät paljon olutta. Siina ainakin kaksi syytä metaboliseen oireyhtymään; olut ja skootteri. (Polkupyörä ilman muuta skootterin sijasta). Teemme joka päivä valintoja jotka vaikuttavat elämänlaatuumme jopa käsittämättömällä tavalla. Tupakointi, ylensyönti, viina ja liikkumattomuus, siinä lyhyt lista pitkälle listalle sairauksia ja huonoa elämänlaatua. Useimmilla meillä on ollut tai on paheillemme jokin hyvä selitys. Jos kuitenkin tosiaan olisimme itsellemme rehellisiä ja ajattelisimme, että haluammeko hautaan 20 vuotta aikaisemmin kuin jos huolehtisimme itsestämme? Haluammeko todella sokeritaudin, maksakirroosin, syövän, dementtian.....
Eihän meistä kukaan halua. Jotenkin vain huijaamme itseämme ja kieltäydymme ajattelemasta ikäviä asioita. Jos kuitenkin pysähtyisit tänään miettimään, onko osaltasi kaikki kohdallaan? Mikä sitten avuksi, jos entiset menetelmät eivät ole toimineet?


Aina on niitä ihmisiä, jotka ovat muuttaneet elämänsä, elintapansa. Otetaan mallia heistä, miten se heillä oli mahdollista. Olen huomannut, että ihmiset yleensä kertovat mielellään muutoksestaan, jos heiltä sitä kysyy. Niin minä tein reilut 10 vuotta sitten alkoholin suhteen ja hetken päästä myöskin tupakin suhteen. Kuuntelin niitä ihmisiä, jotka olivat ratkaisseet saman ongelman. Minun kohdallani elinikäiset lupaukset eivät ole toimineet koskaan. En ole luvannut kenellekkään olla juomatta tahi tupakoimatta. Miksi kasaisin itselleni paineita. Sen sijaan ajattelen joka aamu, miten aion kunkin päivän viettää. Tänään käyn lenkillä, tänään en polta tupakkia, tänään en juo alkoholia. Kun suunta on sama kunakin aamuna, jonkin ajan päästä alkaa huomata, että tuloksia alkaa syntyä.


Rakkauden kaksoiskäskyn toinen osa kuuluu; “Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”. Olen ajatellut yksinkertaisessa mielessäni, että itseni rakastaminen tarkoittaa itsestäni huolehtimista. Millaista rakkautta voisin osoittaa toisia ihmisiä kohtaan, jos kohtelen itseäni huonosti? Eikö meidän ensimmäinen tehtävämme olisi siis keskittyä huolehtimaan ensiksi itsestämme js sitten kun se “työkalu” on kunnossa, opetella rakastamaan ja palvelemaan lähimmäisiämme.


Ei kommentteja: