keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

KESÄ, LOMA JA LOMAMIELI !

Pintamojärveen laskeva puro Pudasjärven ja Taivalkosken välillä.
Bogini nimen mukaan kirjoitan aina väliin päihteisiin liittyvää tekstiä. Ongema tosin on, että sellaisista ihmisistä , joille päihteet ovat ongelma, monet lakkaavat lukemasta tätä tekstiä tässä vaiheessa. Sille en voi mitään, vaikka tarkoitukseni ei ole edes yrittää raitistaa ketään. Pääasiallinen tarkoitus koko blogilla on jakaa omaa kokemustani ja myöskin toisten kaltaisteni kokemusta, josta olen viimeinkin valmis ottamaan opiksi.


Kesä on ihmisille hyvin erilaista aikaa. Koululaisille kesäloman riemun odotusta, monille tervetullut lepohetki vuoden uurastuksen jälkeen. Ahdistuneelle ja masentuneelle kuukauden pätkä, jolloin saa “rentoutua” alkon kanssa aivan “rauhassa” työn sitä häiritsemättä. Jos lasketaan karkeasti, että Suomessa on alkoholisteja n. 500 000. Jos miehillä alkoholismin kehittyminen kukkaansa vie keskimäärin 25 vuotta ja naisilla 15 vuotta, siis keskimäärin 20 vuotta, terminaalivaiheeseen päätyy tämänkin vuoden aikana 25 000 ihmistä. Moni avioliitto päätyy (onneksi) eroon ennen tätä vaihetta, valitettavasti moni jatkaa tämänkin jälkeen katkeraan loppuun saakka. Kesälomalla on tilaisuus hankkia sellainen kuukauden mittainen putki, jota ei sitten omin voimin saakkaan poikki. Jonkun kohdalla onneksi se katkolle joutumisen häpeä on se pohja, jota alemmaksi ei halua mennä ja siinä on muutoksen mahdollisuus.
Jaan hyvin epätieteellisesti ihmiset viiteen ryhmään alkoholin käyttönsä suhteen.
  • kaltaiseni ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta käytä lainkaan alkoholia. Olisi ehkä kaikkein turvallisin vaihtoehto, meitä vain löytyy kovin vähän.
  • Hyvin maltillisesti käyttävät, ehkä maksimissaan 5-7 ravintola-annosta viikossa eikä kerta-annos koskaan 3-4 annosta enempää. Lisäksi tähän käyttöön kuuluu huolellinen harkinta, missä tilaisuudessa ja kenen kanssa alkoholi nautitaan. (ei alaikäisten lasten seurassa).
  • Ns. kohtuukäyttörajan alapuolella niukin naukin pysyttelevät. Kohtuukäyttörajoiksi on ilmoitettu kovin korkeat lukemat ja jatkuva alkoholinkäyttö tässä määrin on varmasti vahingollista. En tähän blogiin listaa vaikutuksia, mutta terveyshaittoja voidaan osoittaa kiistatta kymmeniä. Lisäksi useimmilla ihmisillä alkoholinkäyttö pyrkii ajan myötä lisääntymään, jolloin siirrytään seuraavaan osasatoon. Olen kuunnellut sankareiden puheita siitä, kuinka ovat onnistuneet pysymään tipattomana tammikuuna 4 viikkoa juomatta. Jos se vaatii suurta ponnistelua, olisi ehkä tarpeen pohtia suhdetta alkoholiin.
  • Suurkuluttajat. Kohtuukäyttörajan ylittävät, jotka voisivat halutessaan ehkä lopettaa tai kohtuullistaa alkoholinkäyttöään. Suurkuluttajan ja alkoholistin raja on hämärä, koska vasta lopettaessaan ja todistaessaan että pystyy olemaan juomatta, suurkuluttaja todistaisi, että ei ole alkoholisti. Eräs ihminen kertoi juuri vieneensä kolmen kuukauden naukkailun jälkeen tyhjät purkit kauppaan, yli 1400 purkkia. En usko, että on mikään ennätys, hän vai sattui laskemaan saaliin. Jos epäilet olevasi suurkuluttaja, ehkä kannattaisi joskus laskea.
  • Viimeisenä, viidentenä ryhmänä alkoholistit, jotka eivät erittäin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta kykene lopettamaan ilman apua. Tämän ryhmän ihmisista valtaosa ei tunnista kuuluvansa tähän ryhmään, itse asiassa pääasiassa tämän taudin tunnustavat ovat raittiita. Kesäloman voisi käyttää myöskin menemällä hoitoon, uuden elämän alkuun ja jota uutta elämää voisi sitten varmentaa vertaisryhmien avulla. Tälle ryhmälle kesäloma saattaa olla vaikea ja tämä ryhmä tekee myös läheistensä kesäloman helvetiksi.


Tällaisia mietteitä. Minä aloitin ykkösestä, kävin kaikki ryhmät läpi ja palasin viimein takaisin ykköseen, jossa olen viettänyt yli kymmenen vuotta enkä kadu tätä aikaa. Ajattelen, että tuon ykkös- ja kakkosryhmän ihmisillä ei ole ongelmia tunnistaa, missä mennään. Jos muilla on epäilyksiä omasta tilastaan, tässä testi, jonka voi suorittaa omatoimisestai;
Käy sunnuntaina ravintolassa, ota yksi paukku ja lopeta. Käy maanantaina ravintolassa, ota kaksi paukkua ja lopeta. Käy tiistaina ravintolassa ja ota kolme paukkua ja lopeta. Käy keskiviikkona ravintolassa ja ota neljä paukkua ja lopeta. Käy torstaina ravintolassa, ota viisi paukkua ja lopeta. Ole perjantai ja lauantai selvin päin. Toista testi toisen viikon ajan. Jos koko testi menee suunnitellusti, ei tilanne taida olla vielä kovin paha. En ota mitään vastuuta testistä ja sen suorittaja tekee sen omalla vastuullaan.


Hyvää kesää kaikille. 

Ei kommentteja: