sunnuntai 22. tammikuuta 2017

”TAISTELU JÄRJEN VALOSTA”Otsokko on aika raflaava mutta ei ehkä kuitenkaan niin kaukaa haettu. Tämä ajatus tuli mieleeni eilen ajellessani reilun 50 km:n lenkkiä Haapavedellä. Olen vajaan 2 kuukauden aikana opiskellut ajellessani noin 80 tuntia saksaa ja olen huonosta kielipäästäni huolimatta päässyt jo hyvään alkuun. Tätä ennen oleen jo useita vuosia opiskellut ajelessani Espanjaa.

Isäni denemtoitui ennen kuolemaansa.Hän saavutti kyllä 86 vuoden iän, mutta viimeiset vuodet eli dementiansa takia palvelutalossa tunnistamatta edes omia lapsiaan. Olen ollut jo pitkään kiinnostunut kaikesta terveyteen ja hyvinvointiin liittyvästä. Katselin vastikään parikin dokumenttia dementiasta, sen kehittymisestä ja hoidosta. Ensimmäiset merkit dementiasta alkavat jopa 25 vutta ennen kuin ulkoisia merkkejä aivotoiminnan rappeutumisesta aletaan havaita. Tuoreen dokumentin mukaan liikunta on toistaiseksi paras yleisesti käytettävissä oleva lääke taudin etenemisen hidastamiseksi ja tutkimusten mukaan jopa oireiden vähentämiseksi. Laajan japanilaisen tutkimuksen mukaan aktiivisen liikunnan aloittaneiden dementiaan sairastuneiden oireet helpottivat vuoden aktiivisen liikunnan aloittamisen jälkeen. Samoin aivojen kuormittaminen liikunnan aikana teki aivotoiminnalle hyvää!
Levähdyspaikka Matkanivalla

Ole jo muutaman vuoden harastanut kielten opiskelua pyöräillessäni. Tietämättäni olen ottanut käyttöön tutkitusti tehokkaan menetelmän opiskella ja harrastaa ennaltaehkäisevää toimintaa aivojen rappeutumisesta ajatellen. Liikunnan aikeinen aineenvaihdunnan ja verenkierron elpyminen edesauttaa aivosolujen uusiutumista. Toisaalta sillä liikunnalla on myös muunlaisia aivojen toimintaan myönteisiä vaikutuksia. Aerobinen liikunta parantaa todella voimakkaasti veren rasvojen koostumuusta. Siis kolesterolia. Esimerkiski verrattuna joihinkin levitteisiin tai punariisiin tai kauraan, vaikutukset minun käsitykseni mukaan ovat reippaasti suuremmat. Uskoisin, että veren hyvät rasvapitoisuudet ovat omiaan pitämään aivojen verisuonet auki ja siten verenkierron keskushermostossa hyvänä.

Tulee mieleen vielä yksi merkittävä tekijä mikä liikunnasta on aivotoiminnan eduksi. Liikunnan on todettu olevan erittäin hyvä ”lääke” masennukseen. Masennus tutkitusti tuhoaa aivosoluja ja on keskushermostolle vahingollista. Itse ajattelen, että masennus voi olla jopa seurausta vähäisestä tai olemattomasta liikunnasta. Pidän liikuntaa ihmisen elimistön kannalta välttämättömänä. Luusto, lihaksisto, ruoansulatusjärjestelmämme, imunesteiden kierto ym tarvitsee oikein toimiakseen liikuntaa. Mutta on ainakin oman kokemukseni mukaan niin, että mielikin tarvitsee sitä ja sen puute aiheuttaa keskushermoston toiminnan häiriöitä, masennusta ja ahdistusta. Myös oma kokemukseni on, että henkinen olotilani paranee liikinnan yhteydessä, varsinkin pitkäkestoisen liikinnan yhteydessä. Mantelitumake säilyy surkastumatta!


Summa summarium, minulle liikunta on fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi taistelua järjen valon säilymistä. Mieluista taistelua!!!!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luin blogikirjoituksiasi ja minusta tälläiset raitista elämäntapaa ihannoivat ex-alkoholistien tarinat ovat moraalittomia. Vaikka voi olla että päihteistä on ollut henkilölle haittaakin, niissä sivuutetaan kokonaan alkoholinkäytön tuomat positiiviset asiat. Monesti entiset alkoholistit ovat tavanneet puolisonsa alkoholin avustuksella ja heidän perheensä ja lapsensa ovat oikeastaan saatu alkoholinkäytön ansiosta.

Moni nuori saattaa näiden juttujen perusteella kuvitella että alkoholiton elämäntapa olisi tavoiteltavaa ja jättää juomatta. Sitten yli kolmekymppisenä ihmetellään kun perhettä ei saatukaan perustettua kun puolisoa ei löytynyt. Tosiasia on kuitenkin se, että suurin osa Suomessa parisuhteista saa alkunsa humalassa ja yhteinen tekijä vanhoille peräkammarinpojille on juuri raittius.

Ahti Auno kirjoitti...

Kiitos mielenkiinnostasi kirjoituksiani kohtaan. Niiden joikossa saattaa olla montakin, jotka eivät ole aivan loppuun asti harkittuja. Uskoisin kuitenin, mitä alkoholiin tulee, puhun pääosin sen väärinkäytöstä. Tiedän, että on merkittävä joukko ihmisiä, joiden alkoholinkäyttö ei ole juuri vahingoksi heille itselleen eikä läheisille. Mutta on joukko ihmisiä, joiden kohdalla näin ei ole. Itse kuuluin osan elämääni tähän joukkoon ja silloin puolustin alkoholin käyttöäni lukuisin perusteluin. Nyt olen hyvin tyytyväinen tähän elämäntapaani, johon ei liity minun päihteiden käyttö. Päihteet kyllä liittyvät, koska olen jatkuvasti tekemisissä niiden hitoista kärsivien ihmisten kanssa.