perjantai 15. helmikuuta 2013

MITEN VALMISTAUDUN MATKAANI? / HOW TO PREPARE FOR THE TRIP?Tässä syy, miksi minusta on mukava pyöräillä ulkomailla, siellä on pelkkiä alamäkiä!

Laitoinpa aika ison otsikon. Toki kaikkiin matkoihin pitää valmistautua, vaikka mökkireissuun viikonloppuna. Viikon tai kahden lomareissu ulkomaille vaatii jo huomattavasti enemmän valmisteluja. Jos matka jatkuu kuukausia, kuten viime kesäinen matkani Alanyasta Syötteelle, yli 3 kuukautta, tarvitaan jo paljon enemmän valmistautumista. Ja kun teen matkani yksin ja polkupyörällä, tuo se toki lisämausteensa valmistautumiseen.
Voisin jakaa valmistautumisen neljään eri osaan; henkinen, fyysinen, materiaalinen ja muu valmistautuminen. En meinaa tälläkään kertaa kirjoittaa romaania, niin kerron nyt hieman henkisestä valmentautumisesta. Katsotaan muita asioita tuonnempana.
Jos yksinolo ei ole tuttua, jo viikonloppu mökillä ilman seuraa saattaa olla vaikeaa. Minä ehdin totutella yksinoloon sekä mökilläni, että lapissa patikointiretkillä. Muistan niistä retkistä, että alkuun 4 – 5 päivää oli tarpeeksi, sitten vähitellen aika jatkui, viimeisin oli 10 päivän paikkeilla. Kuitenkin tällaisella matkalla tilanne on koko lailla toisenlainen.
Yksi ero lomareissuun nähden on, että en ole tutussa turvallisessa hotellissa, vaan paikka vaihtuu koko ajan. Toisaalta patikointiin nähden on erona taas se, että tapaan kuitenkin joka päivä ihmisiä. Monissa maissa vieläpä paljon seurallisempia kuin Suomessa. Joka tapauksessa sen yksinäisyyden kanssa on tultava toimeen. Minulla on aikaisemmin olut jossakin vaiheessa siinä noin kahden kuukauden jälkeen sellainen lievä masennuskausi, tyyliin, “onkohan tässä mitään järkeä”. Osasin odottaa sitä viime reissullakin, se kyllä tuli, mutta varsin lievänä ja lyhytaikaisena.
Huomasin oikeastaan vasta viime reissulla, että jos olisin matkannut jonkun kaverin kanssa, kyseessä olisi ollut aivan erilainen matka. Tällöin olisin tavallaan kuljettanut Suomea mukanani. Riippumatta siitä, mikä totuus olisi, niin kuvitelma toisen ihmisen luomasta turvasta olisi ilmeinen. Nyt minun on löydettävä se turva jostakin muualta. Sillä toinen asia, joka on ehdottoman ilmeinen, on taistelu pelkoa vastaan.
Huomasin oikeastaan jälkikäteen, että pyrin torjumaan pelkoa ensi reissullani jopa ylivarustautumalla. Minulla oli voimakas kokemus ajaessani Ranskan rivieralla toisella reissullani. Ihmettelin, että miten on niin “kevyt” polkea. Sitten havaitsin, että se johtui siitä, että en enään juurikaan pelännyt, sillä kertaa. Niin, kyllä se henkinen matka itseensä on vähintään yhtä suuri kuin matka maiden ja maisemien halki. Tyrkyttämättä minkäänlaista uskontoa kenellekkään kerron, että kun ei ole ketään toista ihmistä, kenehen turvata, olen sitä turvaa hakenut oman käsituykseni mukaiselta Jumalalta. Se on minulla toiminut.
Joskus saatta tulla sellainen tunne, jo ennen matkaan lähtöä, että onko tässä mitään järkeä. Siihen minulla on oma systeemini, joka on toiminut hyvin. Tällaisena päivänä ajattelen esimerkiksi näin; Minä olen ollut sitä mieltä, että lähden tälle matkalle 6 kuukautta. Jos minä nyt yhden päivän ajattelen toisin, sillä ei ole kovin paljon painoarvoa, toimin ennakkosuunnitelmani mukaan epäilyksistäni huolimatta. Jos mieleni olisi matkan vastainen kuukauden tai useamman kuukauden, silloin sillä alkaisi jo olla painoarvoa ja minun täytyisi otta se huomioon. Ts en anna tilapäisten tunneailahtelujeni vaikutta toimintaan. Tunteet tulee ja menee, minulla masennus ja ahdistus, alakulo, hyvinkin herkästi.
Tämä matkasuunnitelmani poikkeaa kaikista edellisistä sen vuoksi, että teemani Päihteettömästä elämäntavasta antaa minulle keskeisen motivaation tekemiseeni. Matkasta kiinnostuneet, blogini ja Facebook-sivujen seuraajat antavat vahvan tunteen siitä, että en ole tässä toihussa enään yksin.

Here is the reason why I like to bicycle abroad: they only have down hills!!


That was a bit of a big title there. Of course one has to prepare for all sorts of trips, for example a small weekend trip. One or two weeks abroad needs already much more arrangements and if the trip takes moths, like my latest from Alanya to Syöte (over 3 months), one needs even more preparations. Travelling alone and by bicycle brings a little challenge to preparations.
I could separate preparing in four different parts: spiritual, physical, material and others. I’m not going to write a novel about it so I’ll just tell a little bit about spiritual training and get to the rest later.
If being alone is not familiar to you, even a weekend alone in summer cottage could be difficult. I have time to get used on being alone both on my cottage and hiking in Lapland. I remember from my hiking trips, that at first 4 - 5 days was enough and then latest trip was about 10 days. However my cycling trips differ from hiking.
One difference compared to holiday is that I’m not in a known, safe hotel, but the place changes all the time. On the other hand compared to hiking, I meet people every day. And in many countries people are more social than in Finland. In any case one has to get along with loneliness. On earlier trips after about 2 moths travelling I have had a small depression period: “what’s the sense on doing this?”. I noticed it also last time and it came, luckily it was mild and short.
I noticed on my last trip that if I had a travelling companion, it would have been a totally different type on trip, because I would have carried “Finland” with me all the time. Regardless of the truth my fantasy on safety created by another person would have been obvious. Now I had to find the safety from somewhere else, because the other absolutely obvious thing is the fight against fear
Afterwords I noticed that I tried to fight against my fear by over accessorizing. On my second trip at French Riviera I had a very powerful experience noticing how “light” my pedaling felt. Then I discovered that my fear was gone, for some time. So, the spiritual journey to one self is just as big as the journey across countries and views. Without trying to persuade anyone about religion, I have sought for safety from my God, the way I understand Him, when there has been no human to lean on to. It has worked for me.
Sometimes one gets a feeling already before the trip that is there any sense on going? For that I have my own system that has worked well. If I get those kinds on thoughts I start thinking: for the last 6 months my opinion has been, that I’m going on this trip. If now on one day my opinion is different, it doesn’t have very much weight on it, and I’ll keep on working by my preliminary plan. If I had a different opinion for one or two months, it might be important to reconsider. This means that I won’t allow temporary feelings affect my life. Feelings come and they go, depression, anxiety, melancholy especially very easily.
This trip differs from earlier ones because of my theme Promoting sobriety gives me motivation to carry out the trip. People who are interested and following my Facebook pages or blog give me a strong feeling of not being alone anymore! 

English version: Marika Kamps

Ei kommentteja: