tiistai 2. joulukuuta 2014

TALVIPYÖRÄILYÄ

Tämä kuva on viime lauavtailta Limingan Vanhan ajan Joulu-tapahtumasta, jossa myös Joulupukki vieraili. Tässä hän katselee Limingan pappilan parvekkeelta.


Espanjan lämpö ja valo on vaihtunut Pohjois-Suomen kylmyyteen ja tällä haavaa pimeyteen. Minun tämän vuoden mylläkkäni jatui siten, että myin Syötteen majapaikkani ja olen tässä menneen kuukauden aikana kiikuttanyt vähäisen maallisen omaisuuteni poikani kanssa Syötteeltä Kempeleeseen. Nähtäväksi jää, miten pitkäksi aikaa, nyt kuitenkin täällä aika tutuissa maisemissa lähellä minulle tärkeitä ihmisiä.

Muuttohommat veivät sen verran aikaaa, että parin viikon ajan liikkuminen jäi hyvin vähälle. Kuntosalille sentään pääsin ystäväni Juhan kanssa kipeyttämään lihaksiani lähes heti paluuni jälkeen. Tuon kaksiviikkoisen tauon jälken myös pyöräily käynnistyi ja on nyt kuitenkin kohtuullisella tasolla. Tänään ajelin hieman reippaat 50 km josta osan matkaa aivan pimeässä koska lähdin reissuun ennen kahdeksaa aamulla. Tavoittelen tällä hetkellä noin 5000 – 6000 kcal:n viikkokulutusta, mikä vastaa 10-12 tunnin tehollista liikuntaa peruskunnon luontitasolla. Minä ajattelen, että kaikessa ulkona liikkumisesa on oleellista oikea pukeutuminen. Säiden muuttuessa sitä toiki saa aina hieman harjoitella, mutta mitä useamman kerran sitä lähtee liikkeelle, sitä helpompaa se on. Oikeilla varusteilla lähes kaikki säät ovat kelvollisia liikkumiseen. Lisäksi kun käyttää pyörälukkua hyväksi, voi varusteita säätää matkankin aikana sopivaksi.

Tämännäköistä tänään paluumatkallani Kempeleessä. Nyt olisi jo enemmän lunta.

Mieleni tulevaisuuden suhteen on aika avoin. Mietin kuitenkin palattuani jonkinlaista tavoitetta liikkumiselleni yksinkertaisesti sen taki, että se on jotenkin mukavampaa niin. Vaikka tietenkin tärkein tavoite on, että voin kaiken aikaa paremmin, kun liikun. Mutta jokin tavoite kuitenkin. Niinpä pohdin coach:illeni Juha Rankiselle, että ajoin viime kesänä yhden pitkän päivän aikana tuolla raskaalla retkipyörälläni parin laukun kanssa (tarkkaan ottaen kolmen, jos tankolaukkukin lasketaan mukaan) hieman yli 300 km. Jospa koittaisin ajaa 350 tai jos sittenkin 400 km yhdellä kerralla. Pelottaa kirjoittaa tätä ylös, koska on se todella pitkä matka. Sitten hoksasin, että jos vaihtaisin pyörän sellaiseen keveään maantiepyörään? Ei kelvannut Juhalle, ei ole tulos vertailukelpoinen. Pitää ajaa samalla raskaalla vanhuksella kuin mitä ajoin viime kesänäkin. No, sillä sitten. Että sellainen tavoite.

Nyt kuitenkin mennään rauhassa kohti Joulua. Joulumieltä toivon itselleni ja niille jotka tätä lukevat. Joulumielen syntyyn on varmaankin eri tapoja. Haluaisin kuitenkin muistuttaa yhdestä. Jouluajan kiireenkään keskellä ei kannata unohtaa liikuntaa. Se on paitsi keholle, myös mielelle paras yleislääke mitä on olemassa. Ajattelen, että yhtä tärkeää kuin syöminen tai nukkuminen. Jos ajatuksena on että ei ole aikaa, niin silloin kyseessä on priorisointiongelma. Onhan syömiseenkin aikaa ja nukkumiseen …Ei kommentteja: