maanantai 18. maaliskuuta 2013

UUSI PYÖRÄ VIHDOIN PERILLÄ !

Mökkini vieressä oleva joki pysyy sulana läpi talven.

Kuvassa on mökkini vieressä oleva joki, joka pysyy sulana läpi talven. Siinä on ollut jokatalvisena vieraana koskikara, joka tänään ohi mennessäni oli jossain näkymättömissä. Sen näkee kyllä lähes joka päivä, riippumatta siitä kuinka kylmää on, se pujahtaa veteen ja jäälle palatessaan tuo tullessaan jonkin perhosen toukan, usein jonkin korren sisällä josta lintu sen taitavasti naputtelee ulos.
Jokisuu on normaalisti sulana laajemmin. Nyt sitä on jäädyttänyt viimeaikojen kovat yöpakkaset, viime viikolla yhtenä yönä -38C ja muinakin -33C:n paikkeilla. Odottelen kuitenkin jokakeväistä kevään merkkiä, joutsenia lähiaikoina. Katselin merkintöjäni ja vuonna 2009 joutsenpari saapui juuri tänä päivänä, 18.3. Vaikka hiihtokelit ovat loistavat, kyllä se kevät sieltä lähestyy vääjäämättömästi.
Uusi matkapyöräni saapui viimein viime viikolla Saksasta. Radon TCS Rohloff, napavaihteinen, 14-vaihteinen pyörä, josta olisi tarkoitus saada luotettava kumppani pitkälle matkalle. Oululainen Pyöräkorjaamo Laihiainen on lupautunut avustamaan muutostöissä, mikä on minulle helpotus. Muutoksia on melko paljon, eikä minulla ole mitään verstasta. Tarkoitus olisi päästä kokeilemaan pyörää Espanjaan toukkuun alkupuolella.
Jos hieman listaan pyörään tehtäviä muutoksia, niin tässä niitä olisi; Etuhaarukka vaihdetaan jäykkään haarukkaan. Ohjaustanko joudutaan ehkä vaihtamaan, niskaongelmani takia minun täytyy saada hyvin pysty ajoasento. Renkaat vaihdetaan leveämpiin, luultavasti myöskin lokasuojat joudutaan vaihtamaan, että renkaat mahtuvat pyörimään. Takatavarateline vaihdetaan Tubuksen teräksiseen telineeseen ja eteen kalustetaan vastaava. Etukiekko vaihdetaan, en halua napadynamoa vaan kolmannen hydrauliikkalevyjarrun. Pyörän alkuperäiset jarrut ovat hydrauliset vannejarrut. Polkimet sellaisiin, joissa toinen puoli on lukkopoljin ja toinen sileä. Istuimen vaidan Stella Italian istuimeen, samanlaiseen, mitä olen käyttänyt aikaisemminkin. Pullotelineitä kolme tai neljä kappaletta. Telttapakkausta varten eteen kehittämäni ratkaisu ja takataakkatelineelle reppua varten samoin. Ajovaloja eteen ja taakse, matkamittari, sivupeili, navigaattoriteline, ohajaintankolaukku, etu- ja takalaukut, huomioviiri, lukko, pummputeline, …..


Minun on opeteltava purkamaan ja kasaamaan pyörä ja katsottava, että tähän löytyy tarvittavat työkalut. Espanjan matka on tosi hyvään aikaan sopiva testimatka, kaikin puolin. Sain passini viime viikolla ja ostin saman tien matkani Anchorage:een. Lähtö on nyt, jos Luoja suo, 31.7.2013. Välillä tuntuu, että kaikenlaisia asioita on niin paljon tehtävnä ennen sitä, että miten kaikki oikein ehtii tehdäkkään. Kaiken aikaa tuo liikkumenen vie ison osan viikosta. Tänään mm kävin hieman yli 5 tunnin hiihtolenkillä. Ja lisäksi minulla on vielä aika paljon kaikenlaista vapaaehtoistyötä, jotka toki haluankin tehdä niin hyvin kuin osaan. Hiihtokausi on joka tapauksessa lähestymässä loppuaan. Toki täällä Syötteellä on tällä hetkellä huippuhyvät hiihto-olosuhteet, loistavat ladut ja ilmat tähän aikaan keväästä parhaimmillaan. Mieli vaan polttelee pyörän selkään ja kunhan tiet sulavat, niin sinne myös nousen.


2 kommenttia:

Petri Lietzen kirjoitti...

Kiitos näistä sivuista.Erittäin mielenkiinoisen reitin olet valinnut ja kiva on valmistautumistasi seurata vaikka se mielen vähän levottomaksi saakin.

-Petri

Ahti Auno kirjoitti...

Kiitos Petri, mukavaa, jos joku lukee juttujani. Toivon, että saan niitä tehtyä matkani aikaan tasaiseen tahtiin.

-Ahti-